Problem z gazem pomocy :))))

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
mam problem z gazem jak jest na benzynie to jest ok ale jak wlanczan na gaz nie chce i zapalic ani jechac czy moze ktos wie co sie dzieje ?

może gaz trzeba zatankować
a tak serio to trzeba zobaczyć czy dochodzi do gaźnika,
może elektrozawór,może reduktor,może przewód zagiołeś??
wcześniej dzialała dobrze??

-----------------
"Fatalna Imitacja Auta Turystycznego"

P.U.H. MARAKANT

Transport samochodów / pomoc drogowa
Poliwęglan do rajdówek

a mi sie wydaje ze filterek

a elektro zawory sie otwieraja? sprawdz przy nich przewody czy nie sa luzne a jak nie to, to sprawdz filterek,

po pierwsze- na gaz przelcza się w czasie jazdy na odpalonym silniku oczywiście.

ja ci napisze co miałem u siebie- filterek czysty, elektrozawory super, reduktor rozebrany na strzepy i złożony. a auto na gazie i tak nie jedzie.okazało sie że padnięty był elektrozawór na butli, wogule nie puszczał gazu(znaczy się - ledwo)
nawet po zdjęciu cewki magnetycznej i odkręceniu zaworu/srubki która jest gdzieś pod cewką, gaz uciekał z butli jakoś niemrawo ..
po wymianie zaworu na nowy(160zł) gaz uciekał z butli pod duzym ciśnieniem i z ochotą - czyli tak jak powinien
potem tylko regulacja mieszanki i od tej pory jest super.

Dokładnie tak jak przedmówcy napisali. Zakładając że gaz w butli masz, sprawdź czy "śmierdzi", czyli czy gaz jest podawany do dolotu. Zdejmij pokrywe filtra powietrza i przełącz na gaz przy ~3krpm lub po prostu pokrec rozrusznikiem na gazie. Chodzi o to, zeby centralka otrzymywała przez jakiś czas impulsy z cewki - sygnał że silnik (a raczej wał ) obraca sie, bo tylko wtedy gaz jest podawany. Jeśli nie wyczujesz gazu to sprawdź po kolei czy pojawia się prąd na elektrozaworach (najlepiej włacz obejście elektrozaworu benzyny zeby silnik pracował cały czas). Możesz też spróbować odłaczyć przewody od każdego elektrozaworu i podając po kolei plus z aku słuchać czy "cykaja". Ale przede wszystkim musisz dokładniej opisać jak to się stało - czy nagle przestał działać czy "wysiadał" stopniowo. Zakładam ze nikt nie grzebał przy ustawieniach i np. nie skręcił Ci registra na max'a.
Zawsze możesz poprosić o pomoc kogoś kto się na tym troche zna lub podjechać do jakiejś gazowni gdzie powinni umieć zdiagnozować przyczynę niedomagania instalacji.

ps. Lepiej nie stosuj metod ekstremalnych typu odkecanie sztywnych przewodów i próby zapalniczkowe .