[126] nie dochodzi plyn do przednich cylinderków hamulcowych

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Samochód który kupiłem nie hamował, więc wymieniałem krok po kroku kolejne elementy układu hamulcowego.

Aktualnie są:
- 4 prawie nowe (przebieg ok. 1000km) sprawdzone cylinderki hamulcowe,
-nowe przewody na tylnym prawym hamulcu (całość do trójnika),
-nowe przewody z przodu od pompy do cylinderków (elastyczne i metalowe)
-nowa pompa hamulcowa
-stosunkowo nowy popychacz pompy (z 5mm dłuższy od tego który był wcześniej)

Tył odpowietrza się bez większych problemów, natomiast z przodu, ani na starej ani na nowej pompie hamulcowej, nie dochodzi płyn do cylinderków. Nie ma żadnych wycieków, nie znika płyn ze zbiorniczka wyrównawczego.

Macie jakiś pomysł czego to może być wina?

niepamietam jak w maluchu sa obwody czy przod tyl czy prawo lewo, ale wydaje mi sie ze jesli sa przod tyl to moze przewod zbiorniczek pompa sie zalama, zgiol lub zgniotl, pompa sprawdzona ?? moze przewody elastyczne sie pozalamywaly ? moze gdzies przewod sztywny jest zgnieciony.

z pompy wychodzą trzy przewody...
dwa na przód
prawy
lewy
jeden na tył...
moze metoda nienajczystrza ale:
popuść przy pompie i zobacz czy płyn się pokarze...
potem następne złącze i następne az sie nie pokażę płyn... moze tak zlokalizujesz miejsce gdzie się płyn zatrzymuje...
aha - jak z pompy nic nie wycieknie pomimo odkręcenie przewodów to znaczy ze masz problem z pompą...

pompa zapowietrzona, popuść lekko przewody na pompie i troszku podeptaj, powinno pomóc - potem już normalne odpowitrzanie.

Cytat:
pompa sprawdzona ?

Pompa delphi, nowa ze sklepu. Na poprzedniej niestety było to samo.

Cytat:
moze przewody elastyczne sie pozalamywaly ? moze gdzies przewod sztywny jest zgnieciony.

Komplet nowych przewodów założony pół godziny temu.. nigdzie nie zagniecione. Stare też wyglądały ok.

Cytat:
2004-09-30 12:17:31, _Arti_ pisze:
pompa zapowietrzona, popuść lekko przewody na pompie i troszku podeptaj, powinno pomóc - potem już normalne odpowitrzanie.

OK, spróbuję w ten sposób.

Ja miałem to samo niedochodził płyn do przednich cylinderków ( nowa pompa, przewody, cylinderki) odpowietrzyłem pompe i wszystko poszło okej

a moze gdzies sa te metalowe przewody zagniecione albo jakis strucel w nich siedzi? kiedys w starym kancie ktory jakis czas stal i mial padneite hamulce jakies gluty pomieszane z korozaja pozapychaly rurki i nie dalo sie nic z zrobic, a wymienic je trzebabylo bo i tak lamaly sie w rekach

nie ma co gdybać, po prostu pompa zapowietrzona

kiedyś nawet musiałem tą wielką śrube z przodu pompy popuścić bo nie chciała płynu zassać

Schwepes z całym szacunkiem ale :
U mnei wymienilsmy dosłownie wszystko - absolutnie !!!!! I było to co u ciebie......
Baryy / Waldu i ktos tam jeszcze siedzieli dłuugi czas.....
Az ktos wpadł ze nowa pompa Delphi dała ciała....... Na gwarancji druga i to samo........
Kupilismy włoską nomen omen 5 zł tańsza i ....... Auto hamuje jak żyleta.......
Siedzielismy nad hamulcami długi czas niepotrzebnie wymieniajac coraz to nowe elementy a winna była pompa.

tak jak pisal Arti, zapowietrzona pompa, u kumpla bylo to samo i zeby ja odpowietrzyc musial auto na bok przechylic

no i jakie zakończenie?

Niestety nie powiodło się odpowietrzanie.. Odkręciłem przewody hamulcowe i mimo kilkuminutowego 'pompowania' nie pojawił się płyn. Od czasu do czasu pojawiła się jakaś kropla płynu hamulcowego i to wszystko. Przewody od zbiorniczka do pompy są drożne, bo po zdjęciu go, płyn wycieka.

Kupiłem nowy zapas płynu, bo trochę się wylało przy okazji odpinania przewodów od pompy i jutro druga runda

powodzenia