Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
-SerU- F&F Sympatyk Fiat 131 Wroclaw/Maidstone | 2004-09-30 16:30:14 Mija dokładnie miesiąc odkąd zacząłem jeździć swoją 131-ką. Pokusiłem się więc dziś o małe podsumowanie zarówno finansowe jak i techniczne posiadanej przeze mnie sztuki.
Zacznę od tego, że przez ten miesiąc zrobiłem tym samochodem niemal 2 tyś kilometrów (dokładnie 1982 kilometry) i na tym dystansie zadowolił się 151 litrami paliwa, co daje zdumiewający wręcz wynik 7,61 litra na 100 km ![]() ![]() ![]() Jeżeli chodzi o awarie, które mnie w tym czasie spotkały, to należy przede wszystkim wspomnieć o wydmuchanej uszczelce spod gaźnika, która dawała o sobie znać gwizdem i syczeniem spod maski i cholernie nierówną pracą silnika na ssaniu (automatycznym) i brakiem przyspieszenia gdy silnik nie osiągnął przynajmniej 70 st., zerwaną linką od mechanizmu podnoszenia lewej szyby (a ściślej linka po prostu wypadła ze ślimaka) i uszkodzonym włączniku świateł cofania. Raz tylko samochód sprawił mi niemiłą niespodziankę i postanowił, że nie włączy mi świateł mijania pomimo tego, że bardzo tego chciałem gdyż było już zupełnie ciemno. Winowajcą okazała się kostka stacyjki-wypalił się w niej jeden z trzpieni i nie załączał w ogóle obwodu świateł. Przy okazji odkryłem, że ktoś przede mną nawyczyniał w elektryce tego samochodu takich ciekawostek, że najlepiej byłoby chyba wymienić całą instalację, bo prąd biegnie w kabelkach tak, jak mu się podoba a nie tak, jak powinien ( na przykład do włącznika świateł przeciwmgłowych ktoś poprowadził 3 masy i żadnego plusa ![]() ![]() Poza tym samochód nie sprawiał mi problemów. Zawsze rano odpala od dotknięcia (a bywało, że temperatura w nocy spadała poniżej +5 stopni), ma wręcz wspaniałe ogrzewanie, które zaczyna już działać dosłownie po przejechaniku kilkuset metrów, o dziwo wszystko, co powinno w nim działa, nic nie trzeszczy i nie stuka i gdyby nie grające zawory było by w nim naprawdę cicho. Jest zaskakująco przestronny i co najważniejsze zapewnia doskonałą widoczność w każdym kierunku i nie odczuwam zbytnio braku prawego lusterka. Reasumując jak na samochód z 77 roku i to marki Fiat jest bardzo dobrym kompanem w codziennym życiu i co najwazniejsze nie komlikuje go zbytnio i nie ciągnie po kieszeni przy dystrybutorze ![]() Coraz bardziej go doceniam. I jeszcze jedna ciekawostka. Wczoraj wreszcie przerejestrowałem go na siebie i okazało się, że mam bardzo ciekawy model samochodu. Pani w wydziale komunikacji wpisała do dowodu rzecz następującą: Marka: FIAT, Typ: 131S, Model: MIRAFIOLI ![]() |
![]() Royber F&F Sympatyk 126p Poznań | 2004-09-30 18:48:21 Miło sie czyta jak ktoś słodzi o swoim fiaciku : ![]() ![]() |
![]() Jesion128 F&F Sympatyk Łódka Bols Szuflandia | 2004-09-30 19:39:42 Heh dobre mamy panie w wydziałach komunikacji. Mój samochód ma rodzaj nadwozia hatchback ![]() |
![]() MCQUEEN F&F Sympatyk Fiat 127 Łódź | 2004-09-30 20:01:15 Seru, mamy fiaciki w tym samym wieku ![]() |
-SerU- F&F Sympatyk Fiat 131 Wroclaw/Maidstone | 2004-09-30 20:13:00
No to ja mam lepiej, bo jak powiedziałem pani w okienku, że moje cudo ma 2 drzwi to wstawiła rodzaj nadwozia COUPE ![]() |
![]() Drag-On F&F Sympatyk Fiat 125p 1971 Kraków | 2004-09-30 20:43:50 Seru a co Ty masz za silnik w tej mirafiorce? Bo spalanie jak na obecne ceny beny jest conajmniej zadawalające ![]() [ wiadomość edytowana przez: drag-on dnia 2004-09-30 22:08:52 ] |
-SerU- F&F Sympatyk Fiat 131 Wroclaw/Maidstone | 2004-09-30 21:39:51 No właśnie zapomniałem napisać ![]() ![]() ![]() A 1.8 DOHC już czeka, czeka...Tyle, że pewnie na wiosnę go zapakuję bo już przy 1.3 można piękne drifty na mokrym asfalciku wywijać ![]() |
![]() cypherius F&F Sympatyk czarny/niebieski Płock/Słupno | 2004-10-01 12:31:00
no to my, wlasciciele maluchow tez mamy COUPE ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() simon_pg F&F Sympatyk Audi V8 4.2 Quattro ... Gdańsk | 2004-10-01 17:17:50 Jak coś to wychaczyłem ostatnio znaczek supermirafiori (metalowy) i dwa znaczki 1400/tc. Jak coś to chętnie "oddam" ![]() |