MotoNews.pl

Felga 13" ATS piecioramienna

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
ATS
jakie one maja ET???
wie ktos??
czyzby ET36???
dzieki

28 z tego co pamietam.

Moje np maja 27, koniu ma taki sam wzor i jego maja 13, chyba

ET 30 i tylko 30 w tej wersji atsa 6x13.. z reszta pisze na feldze jakie ma et to po co zgadywac?

Czyli podpasuja do maluszka np?? Czy jakies dystanse trzeba??

no wlasnie koles napisal na aukcji ze nic pozatym co napisal nie ma na feldze...i ET tez chyba nie ma..chyba ze to ten 6036...
moze ET 36??

a do malca da rade je zalozyc...najlepeij poprzez srubki plywajace...a dystanse to wlasnie zalezy jakie beda miec ET

Cytat:
2004-09-19 18:59:13, Madcar pisze:
no wlasnie koles napisal na aukcji ze nic pozatym co napisal nie ma na feldze...i ET tez chyba nie ma..chyba ze to ten 6036...
moze ET 36??

a do malca da rade je zalozyc...najlepeij poprzez srubki plywajace...a dystanse to wlasnie zalezy jakie beda miec ET

6036 oznacza rodzaj stopu alu, w tym przypadku popularne PA6 bardzo twarde i wytrzymale. co do ET to ja mam np. felgi z ET45 i daje do nich 2 cm dystansu zeby byly na rowno z nadkolem a inne z ET33 i do nich daje 1cm ale moglo by byc swobodnie bez dystansu.

Et 30, rozstaw 4x100,....

Moze sie skusze....

to ja bym prosil jeszcze raz kogos o RESUME. Czyli im mniejszy ET tym felga szersza?? wogole jakich oznaczeń szukać zeby bylo bezpiecznie. Troche zrozumialem po wyjasnieniu Krzycha00 a ciekawi mnie to bo chce po remoncie tez zmienic fele z seja co mam na jakies z slicznym rantem i nie wiem czego na szrotach szukac (czasem sie trafia stare brudne z rantem jak marzenie)

Im mniejsze ET tym felga bardziej wystaje na zewnatrz, a im wieksze tym bardzie sie chowa w nadkolu...

czyli ma bardziej przesuniete do srodka mocowanie?? czyli jest jakby glebieJ??kumam to dobrze?? a co powiecie na to http://www.allegro.pl/show_item.php?item=31052209 klasyka ale tania ladna i ma rancik.

ET 0 (zero) to bedzie wtedy piasta kola (beben lub tarcza hamulcowa- to do czego mocujesz felge) na samym srodku szerokosci felgi...
im ET sie zwieksza tym bardziej sie ta symetria przesuwa i felga zaczyna sie chowac do wnetrza budy...
sa tez felgi z ET minusowym...wtedy felgi wyjezdzaja na zewnatrz zupelnie...najczesciej sa to felgi do terenowek...

liczac czy konkretna felga bedzie pasowac do auta...najlepeij wiedziec jaka ma sie felge zamontowana w aucie...i do niej liczyc niejako nowa felge...bedziesz wiedzial ile w stosunku do "twojej" nowa bedzie wystawac na zewnatrz..a ile do srodka...
trza znac takie dane...szerokosc felgi...w calach zazwyczaj (1"=2,54 cm)...i ET..podawane w mm...

jako przyklad...w aucie jest felga z SC 4,5"...ET 36,5mm
4,5" = 11,47cm
dzielimy na pol...wyznaczajac tym samym srodek szerokosci felgi
czyli 5,74cm
teraz do jednej z polowy dodajemy ET co daje nam 9,39cm odejmujemy to od calej szerokosci felgi...co daje nam 2.08cm
teraz 9,39cm to jest odleglosc pomiedzy piasta(plaszczyzna do ktorej przykreca sie felge) a rantem felgi ktory jest schowany do wnetrza pojazdu...natomiast 2.08cm to jest skolei odleglosc pomiedzy ta samą plaszczyzna a rantem wystajacym na zewnatrz pojazdu...
dalej...
liczac takie same wartosci dla innej felgi..bedziemy wiedziec ile wiecej niz ta nasza ta nowa wystaje do srodka a ile mniej/wiecej na zewnatrz
mam nadzieje ze nie nakrecilem zbytnio

Cytat:
2004-09-20 11:08:19, Pat_kdb pisze:
czyli ma bardziej przesuniete do srodka mocowanie?? czyli jest jakby glebieJ??kumam to dobrze?? a co powiecie na to http://www.allegro.pl/show_item.php?item=31052209 klasyka ale tania ladna i ma rancik.

no ladna..ale do malca potrzebny bedzie spory dystans..zeby np z tylu o wachacz nie tarla..min to 10mm

Cytat:
2004-09-20 11:08:19, Pat_kdb pisze:

nieciekawe ET trzeba dystansow, ja na felach z takim ET mam 2cm. jeszcze trzeba brac pod uwage ze kolo chodzi na wahaczu po łuku i na mocnej glebie felga z malym ET ma szanse sie schowac a na seryjnym zawiechu bedzie sporo wystawac.

to mam prosbe o linki do takich fot co by pasily felgi. na pwno bede poszerzac przod nadkola no ale tyl chyba wydaje sie byc ok. Terazmam 165/70 i docisniety nie wadzi nic.a opona klocek wielki. na taka fele hce zalozyc cos mniejszego.nisko bedzie siedzial i tak bo dodatkowo bedzie 903. dzieki chlopaki

JAk chcesz to mam całe koła. Fotki w profilu, na poldku. Felga Ronal, bardzo podobna do Cromodory, 7x13 ET 5, 4x100, z gumami 205/60 R13. Ewentualnie gumy mogę zdjąc, jakby były za szerokie. Aktualnie na poldku, dają sie przykręcić zwykłymi śrubami do felg alu. I nie ma obawy pogubienia kół testowane do 185 km/h osobiście.

Cytat:
2004-09-23 10:54:04, arturw pisze:
JAk chcesz to mam całe koła. Fotki w profilu, na poldku. Felga Ronal, bardzo podobna do Cromodory, 7x13 ET 5, 4x100, z gumami 205/60 R13. Ewentualnie gumy mogę zdjąc, jakby były za szerokie. Aktualnie na poldku, dają sie przykręcić zwykłymi śrubami do felg alu. I nie ma obawy pogubienia kół testowane do 185 km/h osobiście.

Ile za nie ?

Całe koła oddam za nieprzystępną cenę 1000 pln, same felgi 700. Felgi po renowacji piaskowane i malowane proszkowo. Na aucie mam je od miesiąca, głównie celem prezentacji i znalezienia kupca.

Ok, dzieki za informacje. Pytałem w imieniu Remiasa bo wiem że on szukał felg. Chociaż ja bym chętnie się na takie skusił, o wiele bardziej podobają mi się niż ATSy Classic.