[gaz] potrzebuje fachowej porady

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
mam lade 2107 z instalacja gazowa.ludzie mowia ze rano pierwszy raz trzeba odpalac ja na benzynie i dopiero po wyjechaniu z podwoeka na droge przelaczyc na gaz.ja mam problem bo mi na benzynie trudniej ja odpalic rano niz na gazie.czy konieczne jest aby po nocy postoju odpalac na benzynie?jesli tak to co zrobic zeby lepiej na niej odpalala?

Najlepiej jest odpalac na benzynce gdyz gaz jest cholernie zimny co szkodzi na silnik. Dopiero gdy ogrzeje sie płyn chłodzący, ogrzewa gaz i wtedy mozna przełączyć na gaz. Jak zle odpala na paliwie to może być żle wyregulowany gażnik, wadliwa pompka paliwowa itp.

Ooooojj tam można spoko odpalać na gazie. Olej benzynę. Najlepiej wylej ją gdzieś do słoika bo tylko niepotrzebny balast . Mi juz na benzynie nawet nie chce działać ale i tak nie jej potrzebuje. A jeśli mówisz ze spoko odpala na gazie to poco męczyć i zalewać silnik przy przełączaniu z benz-lpg czy na odwrót. LPG - POWER!!!!!

Janisz, nie ucz zlych nawykow.
po dluzszym ODPALAC ZAWSZE NA BENZYNIE!!!
zwlaszca przy temp. powietrza ponizej 20 stopni (bo latem to jeszcze....)
Zawsze lepiej dobrze nagrzac uklad - odwdzieczy sie wieksza trwaloscia!

a benzyna w baku MUSI byc - chyba, ze chcesz zniszczyc pompke paliwowa.

wg producenta instalaji gazowych LOVATO na gazie mozna odpalac silnik w temperaturze powyzej plus 5 stopni c.Odpalanie w stanie przymrozku lub mrozu grozi zamarznieciem i rozszczelnieniem reduktora.To tyle.

ja z koleji w mojej mam cos okolo 15 stopniszy. Janisz a odpalales juz tak Lade po wiekszych przymrozkach?? Chodzi mi o jakies -10 czy cos.... bo wg mnie to nie powinna wogole odpalic!

witam
dowiedzialem sie ze kiedy temperatura powietrza wynosi powyzej +5stopni mozna po nocnym postoju odpalac na gazie(Lovato).chcialem sie dowiedziec czy tak samo jak na benzynie mozna odpalac na ssaniu?
pozdrawiam

Cytat:
2004-11-04 18:54:24, kaktus1 pisze:
witam dowiedzialem sie ze kiedy temperatura powietrza wynosi powyzej +5stopni mozna po nocnym postoju odpalac na gazie(Lovato).chcialem sie dowiedziec czy tak samo jak na benzynie mozna odpalac na ssaniu? pozdrawiam

Z tego co ja słyszałem to odpalanie jest wzkazane do +10 st C.
z odpalaniem na ssaniu to raczej nie powinno być problemu , bo przeciez wyciągając ssanie miedzy innymi zmiejszasz dopływ powietrza i powodujesz wzrost obrotów silnika. jest to chyba bez znaczenia czy to jest na gazie czy na benie ( oczywiście pomijając problem z temperaturą otoczenia i co za tym idzie możliwością peknięcia membram ). Poprawcie mnie jeśli sie mylę ...

Z założenia odpalałem swoje do -10 na gazie i nic się nie działo. Wystarczy sprawny układ chłodzenia (czyt. termostat + full płynu) i reduktor nie zdąży zamarznąć. Poniżej -10 wolałem nie ryzykować i dla przyzwoitości paliłem na beznynie.
Aczkolwiek kilka razy zdarzyła się konieczność w okolicach -15-18 i też poszła, ale miałem już stresa.
Pozdro.

Witam
Cytryna odpalała na mrozie -17 na gazie, ale miała Lovato, dodatkowy czerwony pstryczek z dawką gazu i sprzeprzony układ zasilania benzyną więc nie było wyjścia.
W Ładzie początkowo nie odpalał na gazie nawet przy +15, ale podjechałem do regulacji i gośc wyregulował przy przełączniku czas tego dodatkowego wtrysku, kiedy włączam stacyjkę lub przełaczam na gaz, jak są problemy włączai wyłaczam i włączam gaz i odpali ze ssaniem nawet na mrozie, ale z trudem, na benie tylko rusze rozrusznik i już motorek miło pomrukuje, więc odpalam rano, kiedy temp spada do ok +5 na benie, ale awaryjnie wiem że jak pomerdam przełącznikiem + ssanie i pedał w podłogę to odpali nawet przy -15

U mnie była taka centralka-włączałem zapłon,gaz w podłoge,odczekiwałem 3-4 sekundy-lampka zielona na centralce przy przełączniku,zmieniala kolor na pomaranczową(automatyczne ssanie gazu)i wtedy odpalałem na gazie bez żadnego problemu nawet przy -20 i nic się nie działo

gdy wyciagałem ssanie te od benzyny,auto na gazie nie chciało zapalić wogóle,niewazne,czy mróz czy ciepło.

Ssanie w standartiowym gazniku, to nic innego jak zamkniecie doplywu powietrza.
Mysle ze wiemy o tym, ze gaz nie lubi zmian "powietrza".