Defekt centralnego zamka w E-34

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Drodzy forumowicze.

Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem E-34 525i M-20 '89
Jakieś parę dni temu zepsuł mi się centralny zamek a konkretnie zamek przednich drzwi od kierowcy.
Objawia się to w następujący sposób:
Po przekręceniu zamka w pozycję zamknięcia wszystkie drzwi oprócz tych od kierowcy sie zamykają (chowają się kołeczki) natomiast te się niezamykają a kołeczek pozostaje podniesiony mimo iż siłownik w tych drzwiach dziala(wiem bo rozebrałem te drzwi).A co najgorsze wogóle nieda się go wcisnąc ponieważ stawia ogromny opór.Raz mi się udało usunąć usterkę.Wystarczyło że tylko zmieniłem położenie siłowniczka na szynie mocującej(delikatne przesunięcie) i wszystko wróciło do normy.Ale ostatnia ingerencja w drzwi nie dała żadnych rezultatów.

Dlatego pytam czy ma ktoś może wiedzęna ten temat i powie mi co się tam mogło zepsuć i jaki jest możliwy realny koszt usunięcia takiej usterki.Proszę o fachowe wypowiedzi na ten temat.
Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Witaj Premo
Nie wiem czy u Ciebie przyczyna jest taka jak w mojej E-34 ale miałem podobne objawy, też drzwi kierowcy, tyle że przy zamykaniu samochodu pilotem. U mnie nawalił jakiś styk w module sterującym centralnym zamkiem, który jest po lewej stronie pod kanapą pasażerów. Sprawdz czy usterka ta łączy się z niedomaganiem oświetlenia wewnątrz samochodu. U mnie jak działało oświetlenie wszystko było OK, lampki przestawały świecić (przy otwartych drzwiach) i zamek znowu wariował. Jeśli to moduł to czeka Cię wizyta u elektryka.
Pozdrawiam.

Witam

Przeszukałem forum i niestety nie znalazłem odpowiedzi.
Problem jest następujący: autko to e-34 525 '90, po zamknięciu centralnego zamka pilotem po około 1-2 sekundach wszystkie zamki (rygle) się otwierają, muszę jeszcze raz kliknąć pilotem jakbym chciał otworzyć, słychać lekkie stuknięcie, potem muszę otworzyć i zamknąć drzwi i dopiero po ponownym zamknięciu pilotem wszystkie rygielki się chowają i fura jest zamknięta. Dziwne??
I dalej, nie wiem czy to zbieg okoliczności czy ma to coś wspólnego (wspólny przekaźnik czy coś w tym temacie) ale dziś, czyli po kilku dniach od tej historyjki skrzynia automatyczna zaczeła gubić tryb pracy (economic, sport, manual), gaśnie na desce tryb pracy, zazwyczaj E i komputer informuje że nie ma programu i nakazuje to sprawdzić. Ktoś sie spotkał z takim novum?? I jaka jest rada na ten cholerny program automatu, irytujące to jest, stoje sobie na swiatłach, dzwięk gongu i komputer mówi "nie jedziemy nie bede zmieniał biegów"

PS. Jakiś czas temu miałem sprawdzany moduł centralnego zamka, cos tam było nie tak, zabuliłem 200plnów, ale zostało naprawione. Zazwyczaj przy historiach z centralnym szwankuje oświetlenie wnetrza, u mnie jest OK.

[ wiadomość edytowana przez: BeeMWe dnia 2006-09-07 20:53:22 ]