| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Adam626 Mazda626/Lada2107 Warszawa | 2004-11-08 10:20:07 Mam mozliwosc wejscia w posiadanie silnika 2.0E L-jetronic od opla manta. NIe wiecie czy istnieje szansa dopasowania go do łady? |
Krzysztof-Fleszer SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Krakow | 2004-11-08 10:59:58 sznasa zawsze jest - trzeba mu sie przyjzec jak jest mocowany, i trzeba sie przyjzec jak mocowana jest skrzynia - bo ta raczej musi zostac ladowska(fiatowska)
No i zmierzyc czy w ogole sie zmiesci. |
Adam626 Mazda626/Lada2107 Warszawa | 2004-11-08 13:43:05
Wprawdzie skrzynie mam w komplecie wraz z tym calym silnikiem CIH. NIe wiecie czy calosc da rade wkomponowac do ladacznicy? Chyba jednak za duza miazga to wszystko dopasowac Bartek - jak mozesz obadaj czy na oko to ksztaltami pasuje - skrzynia fiata do silnika CIH |
Krzysztof-Fleszer SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Krakow | 2004-11-08 18:08:41 skrzynie fiat/lada sa zamienne, ale obudowa zostaje ladowska.
Mysle ze w druga strone tez to dziala. |
sheriffnt Loża Szyderców Łada 21072/Fiat Temp ... Gdynia | 2004-11-09 00:05:42 Witam
Od roku ponad chodzę, oglądam, mierzę, knuję, porównuje, węszę i truję d.... Oto kilka za: gotowy, sprawdzony, mocny silnik, tanio można zdobyć, w tej chwili szeroki asortyment od oszczędnego diesla, do ponad 2 litrowego smoka o poważnych osiągach za niewielkie pieniądze - od kilkaset złotych to pozornie niewiele w porównaniu z remontem posiadanego silnika ładowskiego. Przeciw: trudności z adaptacją skrzyni biegów, mocowaniem samego silnika, ba, wrecz z umieszceniem go w komorze klasyka. Przykłady: silnik od Samary i podobne do klasyka - umieszczenie aparatu zapłonowego chyba skutecznie zniechęca do montazu motoru w klasyku. Silnik od opla 1600 - kształt miski olejowej i umieszcenie smoka pompy oleju "gryzie" się z belką podsilnikową Inne silniki, np VW, pochylone, czy moga pracować w pionie?. plus jak wyżej. Koniecznosc budowania praktycznie nowych nieseryjnych kolektorów wydechowych, konstrukcja mocowania silnika, połaczenia ze skrzynią biegów zniechęciłą mnie knucia z obcymi silnikami, najlepsze rozwiąznie to chyba jednak remont oryginału, połączony z rozsądnycm tunningiem, a więc zwiększony stopień spręzania, powiększona pojemnosc, polerowane kolektory, może zwiększone średnice zaworów i wałek od Świątka?, gażnik od Poldka (większe średnice dysz niż w ładowskim) lub 2 webery |
dobry SYMPATYCZNY GOŚĆ ALFA ROMEO 156 SW 2, ... Łódź | 2004-11-09 00:22:51 jeszcze jest wyjście a mianowicie 2.0 od fiata 131 czy argenty i problem z głowy bo pasie bez problemu na łąpy i do skrzyni również to po co kombinować z jakimiś wynalazkami a taki silnik można naprawdę nie drogo kupić i w nie najgorszym stanie |
Krzysztof-Fleszer SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Krakow | 2004-11-09 11:48:53 MOim zdaniem najlepiej jest dorwac jakies 2.0(albo wiecej-ale z tej serii) tylko ze konkretnie zgrzebane - z tego co rozmawialem kiedys, to mozna wycisnac z takiego silnika spokojnie 200 konikow ponad.
Z tym ze wg. mnie tuning takiego silnika, jak i serwisowanie jest troche powiedzial bym drogie Wersja mniej klopotliwa, a moim zdaniem dosc konkretna, to dolozenie turbiny do zwyklego silnika. Potrzebujesz turbiny, el.pompy paliwa, kolektora wydech lekko zmodyfikowanego, gaznika(albo 2 np IDF) ewentualnie intercooler, zaworow i jazda. Cr ladowskie przyjmuje turbine. Teraz wiem ze zabral bym sie do silnika inaczej - tj 2 gazniki, walek i turbo bez doprezania. A jak wiemy wraz z tanimi silnikami, przyszly(przychodza) do nas wlasnie turbiny, gazniki, intercoolery itp. Albo wtrysk! |
MUSEL SYMPATYCZNY GOŚĆ fiat 126/Astra rzeszów | 2004-11-14 13:49:35 Mam pytanie tez związane z silnikiem 2litry ale nie od manty tylko do sierry ,ale niechcialem zakladac nowe wątku .Bo mam mozliwośc kupna silnika 2,o dohc od sierrki i niewiem czy mi sie zmiesci bo mam w garazu silnik 2,3 disla od sierry i jest poprosty jeb...........ny a skrzunia biegów to ma chyba z 1,5metra ma i tu moje pytanie czy ktos wie jakich wielkości jest silnik 2,0 i jaka skrzynia by podeszla bo disel ma bodajrze inną niz benzyna ???????????
pozdrawiam |