| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
ddar Omega B 2.5V6 Kombi Iława | 2004-12-29 22:20:00 Witam
Za długo było bez awarii więc mam prezencik przed Nowym Rokiem. Objawy są takie: -Bardzo często - nie zawsze - obroty nie spadają do normalnych niskich a są na poziomie 2000-3000. Zarówno na luzie jak i na biegu. Tak samo dzieje się na benzynie i na gazie. -Automat zmienia biegi przy 3500 obr. a nie tak jak zawsze przy 2000 obr. ( w normalnym trybie ). Oba objawy występują łącznie i nie cały czas - są chwile poprawnego działania. Przełączanie się biegów przy 3500 obr. następowało zawsze w chwili ostego przyśpieszania i ciśniecia gazu. Podejrzewam czujnik położenia przepustnicy. W związku z tym mam pytanie czy ktoś już z tym walczył i czy objawy były podobe - jak w prosty sposób zbadać poprawnośc lub wadliwe dziłanie czujnika. Czy można go bezkarnie wymontować i potem zamontować bez kasowania błedów lub jakiejś specjalnej kalibracji? Jeszcze jedno dawniej po zdjęciu nogi z gazu w czasie jazdy ( hamowanie silnikiem ) komputer pokazywał spalanie chwilowe 0,0 teraz pokazuje ~5l. Jego wskazania są całkiem do bani. Myślę że wszystkie sprawy mają ze sobą związek. Na komputerze jeszcze nie byłem - tam zawsze zdąże po wypróbowaniu domowych i szamańskich sposobów. Do usłyszenia |
ddar Omega B 2.5V6 Kombi Iława | 2005-01-04 07:48:42 Witam
Przyczyną okazała się pęknięta guma (harmonijka) przed kolektorem dolotowym i lewe powietrze. Reszta w porządku. Do usłyszenia. |