| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Ptaszyna Daewoo Espero 1.5 16 ... Łódź | 2003-02-14 10:13:35 Modul sterowania? Masz na mysli przelacznik od wyboru rodzaju paliwa?
Zolta - praca na benzynie. Zolta i migajaca zielona - nastapi samoczynne przelaczenie na gaz po przekroczeniu ustalonych obrotow badz temperatury plynu chlodniczego. Zielona - praca na gazie. Zielona i czerwona - praca na gazie - jazda na rezerwie. |
ŁUKASZ_GAJER miałem Espero 11 lat Warszawa-Rembertów | 2003-02-14 18:58:36 A u mnie jest dokładnie na odwrót!
Czerwona - jazda na benzynie Czerwona i migająca zielona - nastąpi samoczynne przełączenie się z benzyny na gaz Zółta - jazda na gazie |
sahel Espero 1.8 Warszawa | 2003-02-14 21:53:47 a u mnie jak miga to znaczy że auto pić woła - rezerwa.
zielona - gaz, czerwona - rezerwa, brak światła - benzyna |
Krzysiek-Diackon Opel Astra G Caravan Piaseczno | 2003-02-15 00:26:28 a ja mam cztery diody. Od lewej:
-czerwona - jazda na benzynie (tylko i wyłącznie) -zielona - jazda na LPG ( jak miga to tylko gaz) -żółta i zielona - odpalanie na benzynie, po rozgrzaniu samoczynne przełączenia na LPG -czerwona ( skrajna prawa) - rezerwa gazu |
Dariusz Espero 2.0 CD Sosnowiec | 2003-02-17 13:40:42
Regulacja skladu mieszanki polega na tym, ze procesor tak dozuje ilosc paliwa do powietrza, aby sklad mieszanki byl w miare staly , niezaleznie czy samochod stoi, jedzie wolno czy szybko (dla benz. - jedna jedn. wagowa benz. na 14.7 j.wag. powietrza , dla LPG - chyba 1 / 15.6 ) . Dawniej gazniki wzbogacaly mieszanke na pelnej mocy silnika , teraz w zasadzie(minimalnie) tez to sie dzieje , ale wymogi stalego skladu ida glownie od strony parametrow katalizatora . Jak to wszystko sie dzieje ? Po prostu , procesor sprawdza caly czas ilosc tlenu w spalinach (napiecie na sondzie Lambda ok.0.9V przy braku tlenu i 0V lub ponizej, gdy zawartosc tlenu wysoka) i jak ma za slabe napiecie na s.L. powinien wzbogacic mieszanke, jak za wysokie - powinien zubozyc . U mnie niestety przy normalnej jezdzie na LPG , procesor zubaza mieszanke . Gazownik mowil, ze to wina parownika, ale ja jeszcze posprawdzam, bo jest u mnie jeden element calosci , ktory mowilby, ze to jednak elektronika jest winna . Oczywiscie swoje problemy odkrylem dzieki podpieciu kabla pod sonde Lambda i sprawdzaniu napiecia w czasie jazdy . Innym tez polecam taki sposob ! |