Klapa w samarze

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam

Ci ktorzy jezdza samara na pewno zauwazyli, ze w czasie jazdy po mokrym asfalcie tylna klapa momentalnie staje sie brudna, a zima slona.Wiadomo tez, iz klape lubi wciagac rudy. Dowiedzialem sie niedawno, ze te sprawy sa ze soba scisle powiazane.

Otoz za samochodem powstaja turbulencje, ktore zasysaja caly brud z ulicy na klape. Woda+sol+szczelina=ruda rdza. Przeciwdzialac temu maja owiewki: metalowa, mocowana na koncu dachu do rynienek--koszt 60 zl lub dwa plastikowe skrzydelka umieszczone po bokach klapy.

I tu pytanie do klubowiczow--czy ktos z was ma u siebie takie cos i czy faktycznie zapobiega to brudzeniu tylu

hehe, to coś, jeśli wogóle cokolwiek robi, to jedynie kieruje ruch powietrza na tylną szybę powodując jej osuszanie w czasie jazdy, zwiększając jednocześnie opory...
na pewno nie zmniejsza powodów korodowania drzwi bagażnika

Cześć. Używałem dwa rodzaje tylnych spoilerów na Samarce. Jeden raczej wąski natomiast drugi znacznie szerszy ukształtowany podobnie do skrzydła i wygięty w dół w kierunku tylnej szyby. Przy jeździe miejskiej / moja większość / i rozwijanych prędkościach nie zauważyłem dużej różnicy. Może tylna szyba była odrobinę czyściejsza natomiast reszta klapy oraz tylne światła i zderzak brudne jak bez spoilera wobec czego je zdjąłem i jeżdżę bez. Może przy większych prędkościach struga powietrza zmniejszałaby zasysanie brudu i wody z jezdni. Na ogół wszystkie hatchbaki oraz kombi zawsze mają brudny tył. To ich urok.Zwróć uwagę czy inne samochody tego typu mające tylne spoilery na dachu są czyściejsze w czasie niepogody.