MotoNews.pl

Prośba do Krakusów !!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czesc

Zrobilem juz troche zametu odnosnie opon zimowych. Pytalem o rade itd. Mialem juz zamowione gumy z internetu ale zadzwonili, ze nie dadza mi gwarancji ze otzrymam opony z 2004 roku. Wyszedlem z zalozenia ze jak mam placic tyle kasy to chce miec gumy tegoroczne. Zrezygnowalem wiec z internetu i szukalem fajnej oferty w Lodzi. Dzis dostalem mail od kogos z Krakowa ze ma do opchniecia Debice Directional z felgami ( 13/4,5 4*98 ) wiec chyba pasujacymi do Samarki. Chce za komplet 330 zl. Wiecie jak to jest z zakupami uzywanych rzeczy tego typu. Lepiej jest to obejrzec. Czy ktos z mieszkancow Krakowa badz stalych bywalcow znalazlby troche czasu i rzucil okiem na te gumy i felgi? Oczywiscie stawiam maslanke na zlocie ) Dajcie znac czy ktos dalby rade.

Z gory dzieki i pozdrawiam
Matys

No trudno, w takim razie musze zaryzykowac i kupic gumy w ciemno...

jesli by to bylo niedaleko, to moge ci popatrzec, ale kompletnie nie znam sie na temacie

A cóż to za gumy???
Nie znam tego, a jak kupiłem alusy - to teraz jasiu (Lublin) będzie je musiał prostować, więc ekspert ze mnie marniutki...

Debice Directional to fajne oponki, oczywiscie jak za ta kase. Ale - jezeli uzywki to tylko ze sprawdzonego zakladu wulkanizacyjnego gdzie kolesie sprawdzaja opony zanim puszcza do ludzi. Wystarczy ze czlowiek w aucie mial np. zuzyte amorki i klocki bieznika (a frigo jest wlasnie taka klockowata) moga w jednym miejscu wystawac bardziej niz w innym a jazda nie bedzie juz taka komfortowa. Poza tym, moim zdaniem, cena nie jest az tak okazyjna zeby ryzykowac - na pewno znajdziesz w swojej okolicy porzadne uzywki za 50-60 zl/szt.

Oponki to zwykle Debice Frigo zimowki tylko one weszly jakos po tych s-30. Sa to kierunkowe oponki dlatego maja w nazwie - directional. Meczylem troche tego sprzedawce pytaniami. 2 z nich sa z 2001 roku i 2 nastepne z 2003. Wysokosc maja podobno 5 i 5,5 od znacznka twi, wiec generalnie sam bieznik jest troszke glebszy. Felgi sa od Favoritki, jak twierdzi - w dobrym stanie. Proste, a rdza pokazuje sie po wewnetrznej stronie ( mogl mi tego nie mowic, ale powiedzial ). Troche mialem opory bo goscia znalazlem na www.opony.com.pl w ogloszeniach prywatnych. Dzwonilem do niego kilka razy i dreczylem wieloma pyatniami. Nie motal sie w zeznaniach a na pytanie czy ktos z klubu moze go odwiedzic zeby obejrzec gumy bez oporow sie zgodzil, a nawet zapraszal wiec chyba nie ma nic do ukrycia.Generalnie wolalbym Kormorany Snowpro bo jezdze glownie po miescie ale za 300 zl z felgami to cena naprawde kuszaca. Mysle ze w zimie beda na pewno lepsze niz moje letnie oponki. Nie chce Was zbytnio fatygowac, a w sumie powiedzialem facetowi ze sie zdecydowalem i biore, wiec pozostaje mi liczyc na jego uczciwosc Co do wyrokowania czy opony sa dobre to ja tez bym sie raczej nie podjal oceny dla kogos bo sie na tym za bardzo nie znam, ale myslalem ze moze jest w grupie krakowskiej jakis "wulkanizator amator" Opony biore, teraz tylko pozostaje kwestia bezpiecznego i sprawnego transportu do Lodzi jak najnizszym kosztem. Szperam po kurierskich ofertach.

[ wiadomość edytowana przez: 83matys dnia 2004-11-24 19:08:48 ]

Nie jestem pewien ale Favoritka ma chyba rozstaw śrub 4*100 więc może cię czekac jeszcze dopasowywanie felg

pzdr
CHIO

W ogloszeniu gosc podal rozstaw sru 98 i na www.opony.com.pl tez w parametrach montazowych dla Favoritki jest 98. Jutro sie okaze. Dzisiaj opony maja jechac kurierem

Przyszly kola. 2 oponki bieznik 8 mm i 2 pozostale 7mm. Wygladaja bardzo ladnie, nie maja guzkow i mam nadzieje ze pojezdze na nich przynajmniej 2 sezony. Z felgami mialem maly klopot. Rozstaw srub sie zgadzal ale felgi do Favoritki nie maja otworow na szpilki. Dzis sie dowiedzialem ze szpilki mozna spokojnie wykrecic, ale wczoraj o tym nie wiedzialem. W ruch poszla wiertarka. Wywiercilem otwory na szpilki i zapackalem je smarem zeby ograniczyc korozje. Na wiosne felgi wyczyszcze i pomaluje. Poki co wszystko elegancko pasuje a Ladzia smiga juz na zimowych kapciach.

Gdyby ktos chcial kupowac felgi od Favoritki do swojej Ladzi to trzeba zwrocic uwage na rok produkcji. Tak jak pisal Chio niektore felgi maja rozstaw 4x100. Rozmiar 4x98 byl stosowany w autach produkowanych do 1993 roku, wiec trzeba kupic felgi ze starszych
egzemplarzy.
Pozdrowki
Matys

co do oponek to tez chciałbym sie pochwwalić co nabyłem (tata mi kupił ) Oponki firmy FULDA 195/50R15 82V co do tego ostatniego to nie wiem co to znaczy moze mi ktoś to wwytłumaczyć ?
Są jeszcze 4 zdjecia na http://www.mati.kropek.kom.pl/zMati/Inne/Oponki/

Dzieki

[ wiadomość edytowana przez: matimoto17 dnia 2004-11-29 20:02:04 ]

[ wiadomość edytowana przez: matimoto17 dnia 2004-11-29 20:13:22 ]

Wydaje mi sie ze V to indeks predkosci ( 240 km ), a 82 to indeks nosnosci ( 475 ).

Matimoto, sorry z gory za dolowanie - ale to BYLY zimowki. Chociaz ten sezon pewnie jeszcze przejada, zawsze to lepiej niz letnie kapciochy.

[ wiadomość edytowana przez: soop dnia 2004-11-29 23:25:11 ]

no uzywwane oponki ale i tak lepsze niz łyse co teraz mam.

Troszke ciezko ww tekiej cenie dostać takie oponki wiec i tak sie ciesze.