Pytanie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
panowie kto coś wie na temat żarówek xenonowych

Wiem tylko tyle, że w takiej żarówce jest specjalna mieszanka gazu xenonowego i żeby kupić sobie samochód z takimi żaróweczkami to trzeba dopłacić jakieś 3000pln do ceny samochodu...
Ale w 100% pewny nie jestem...

więc co ? czy do tych żarówek potrzebne są specjalne reflektory
bo znalazłem w internecie żarówki w cenie 95 zł za dwie sztuki

Do prawdziwych ksenonów konieczne są nie tylko specjalne reflektory, ale także cała instalacja elektryczna przeznaczona do wysokiego napiecia. Szczegóły to juz od forumowych inżynierów.
Te zarówki to może mają jedynie dawac swiatło kolorystycznie podobne do ksenonów.

Zobaczcie pod te adres:

http://www.rp.pl/dodatki/auto_000425/auto_a_3.html

Sorki, ale nie mogę dzisiaj wprowadzać "stronek", bo mój komp ogłupiał !
Znajdziecie tam kilka zdań na temat ksenonów.
Może ktoś go sprowadzi na forum, pewno się przyda, no i łatwiej się ogląda

Maciej oczywiście masz racje
żarówki Blue White Xenon dają efekt lamp xenonowych zwiększają podobno widoczność o około 15%
poprostu niedoczytałem dokładnie
ale czy ktoś zakładał już te żarówki ? ajeśli tak to jaki był efekt

Oprocz tego ze potrzebne sa specjalne reflektory to musza one byc montowane fabrycznie. W polskim prawie jest taki glupi zapis ktory mowi o tym, ze jak samochod nie jest fabrycznie przystosowany do xenonow nie mozna w nim ich montowac. Kilka osob zakladajac te zarowki Blue do polonezow zaplacilo juz mandaty.

czyli nie ma co przepłacać i odpuścić sobie
dzięki za ostrzeżenie

Dodatkowo trzeba mieć obowiązkowo spryskiwacze reflektorów

I system automatycznego poziomowania reflektorów

RS

Kiedys to gdzies pisalem:
Cytat:
Car Audio Tuning Hubert Strus Lomianki ul.Kolejowa 211 tel. (0-22) 751-16-91 tel.kom 0-501-550-586
Profesionalne Naglosnienia Samochodowe ,Lampy Xenonowe - sprzedaz montaz (rozmawialem dzis z tym facetem i oto co mi powiedzial mijanki xenonowe do espero? da sie panie zrobic calkiem ladnie to wyglada- koszt przerobienia reflektora to 500zl + koszt xenonow jakies 2200)

Doskonaly opis xenonow do normalnych samochodow, jest w ostatnim (chyba) GT, pisza ze to jest troche niezgodne z prawem bo xenony moga miec samochody ktore sa do tego przeznaczone inaczej sa to swiatla nielegalne bo po piersze sa nielegalne a po drugie oslepiaja innych kierowcow itp itd...

al0!

KeyJey napisal:
ze jak samochod nie jest fabrycznie przystosowany do xenonow nie mozna w nim ich montowac
Anonim napisal:
I system automatycznego poziomowania reflektorów

chodzi o to ze jesli samochod nie wyjechal z xeonami to zalozyc
je mozna z odpowiednia hydraulika (zeby nie swiecily po oczach)
i przejsc odpowiednie badania i chyba zaklad ktory to robi
musi miec odpowiednie papiery...
ogolnie w Polsce nie do zrobienia... no chyba ze za duza kaske!!!