MotoNews.pl

Regulacja sprzęgła!!!!!!!!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam serdecznie
kupiłem 525 E34 wymieniłem sprzegło (kompletne), odczucia na "pedale" sprzęgła bez zmian: miękkie, nie odskakuje do końca i chyta prawie ze od razu jak sie oderwie z podłogi. mechanicy jacy sa tacy są, powiedział ze nie ma regulacji bo to pełna hydraulika, sam zdołałem sie dowiedzieś ze jest regulacja przy pedale pod plastikami, widze tam jednak dwa iłowniki i nie mam pojęcia jak sie za to zabrać, niechce nic z pieprzyć.
jakby ktoś wiedział jak mozna samemu to wyregulowań to serdecznie proszę o napisanie. pozdrawiam

zmartwię cię bo tam nie ma żednej regulacji,masz uszkodzoną pompkę sprzęgła lub wysprzęglik(jedno z dwóch) albo twoi mechanicy nie odpowietrzyli ci układu i jest w nim powietrze,stąd taka reakcja pedału.układ ten odpowietrza się jak układ hamulcowy.zaworek do odpowietrzania znajduje się przy wysprzęgliku koło skrzyni biegów dostępny jest tylko z kanału lub podnośnika bo jest pod autem.możesz to zrobić we własnym zakresie tylko weź kogoś do pomocy,posadź go w aucie a sam wejdź do kanału,powiedz drugiej osobie żeby podpompowała i wcisneła sprzęgło,ty w tym czasie(na wciśniętym sprzęgle)poluzuj zaworek odpowietrzający,zobaczysz że wraz z płynem będzie wydostawać się powietrze.dokręć zaworek i powtarzaj to dotąd aż pedał stwardnieje.jeżeli to nie pomoże to pompka sprzęgła jest do wymiany.ja już to kiedyś przerabiałem.Powodzenia.