Hej,
Kiedys tez sie nad tym zastanawialam. Ale wyglada mi na to, ze moj yaris dobrze wskazuje..
Zalozylam, ze skoro bak ma 45l a wskaznik paliwa ma 8 kresek to kazda kreska to jakies 5,6l paliwa..
Przy srednim spalaniu 5,2 udaje mi sie przejechac jakies 110km zeby kolejna kreska znikla i to wyglada prawidlowo.
Co do zliczania do ogolnej sredniej to zlicza stan co 10 sekund.. Pewnie dopisuje aktualne biezace spalanie do wszystkich dotychczas zapisanych stanow biezacych i robi z tego srednia. Tak na logike. Jak nie zresetujesz to dolicza dolicza dolicza i dolicza.. Ja zawsze resetuje jak wyjade z miasta na trase.
Cytat:
|
2005-01-18 15:43:54, party pisze:
Fakt. Komputery w Toyotach to niezła tandeta. Moja tojota wg producenta powinna spalać ok. 12l/100km i tyle spala. A wspaniały komputer pokazuje poniżej 10l/100km, czyli zaniża spalanie o 2l/100. Ciekaw jestem czy jest ktoś komu wskazania komputera pokrywaja się z wyliczeniami papierkowymi. Pozdrawiam wszystkich.
|
|
Wg info producenta moj yaris w trasie powinien spalac srednio 5,6l na 100km przy predkosci 80km/h, ale udaje mi sie spalic znacznie mniej, bo mocno kontroluje pedal gazu a poza tym moja trasa to przewaga rownej drogi i malo podjazdow pod gore. Potrafie dojechac spalajac 4,8l na trasie 300km z Gliwic do Warszawy. I znika mi 2,5 kreski na tej trasie, wiec chyba komputer dobrze liczy
Moze sprobuj policzyc tak jak ja... zapamietac przy ilu kilometrach zniknela kreska paliwa i przy ilu kolejna.. sprawdzic srednie spalanie czy sie zgadza

oczywiscie w corolli to chyba sa wskazowki a nie kreski... nie wiem
Pozdro
Sylwia