| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Elvoo SYMPATYCZNY GOŚĆ ŁADA NIVA Warszawa | 2005-10-06 16:29:17 Witam serdecznie.
Jestem szczęśliwym posiadaczem Łady 2107 (1300) od paru miesięcy a regularnie jeździć nią zacząłem z miesiąc temu. Moja „Ładzia” jest już pełnoletnią kobietą (ma 18 lat) w związku z czym pojawiły się drobne problemy. Jako, że jestem zielony w tych sprawach zwracam się do forumowiczów o pomoc. Zacznijmy od tego, że wydech pracuje dość głośno i podejrzewam konieczność wymiany. Chciałbym zapytać, gdzie mam się zwrócić z poszukiwaniami i ile potencjalnie może mnie to kosztować. Mam nadzieje, że skończy się na wymianie tłumika, lecz poproszę (w miarę możliwości) również o cenę całości (boże broń) . Kolejny problem, choć nie tak uciążliwy jak pierwszy i nie tak palący, to również chciałbym jakoś to załatwić. Mianowicie drzwi, by się dobrze domknęły, trzeba porządnie trzepnąć, co często zwraca uwagę okolicznych przechodniów. Proszę o jakieś recepty. Domyślam się że w tych autach drzwi nie zamykały się tak leciutko jak w mercedesach, ale choćby minimalna poprawia bardzo mnie ucieszy. Do wymiany są również stacyjka (zacina się) i kontrolka paliwa (ciągle świeci rezerwa). Tutaj wystarczy adres dobrego sklepu z częściami w Warszawie, najlepiej na terenie Mokotowa, ale nie koniecznie. Teraz troszkę rzeczy raczej dla wygodni niż z defektu. Chciałbym sprawić sobie jakieś lepsze od obecnego audio. Nie jestem jednak elektrykiem i nie wiem jakie możliwości ma układ elektryczny w tym aucie i nie wiem jak daleko mogę się posunąć. Radio mam Philipsa, jakieś bardzo stare, a głośniki... nawet szczerze mówiąc nie wiem. W każdym razie grają tylko z przodu bo tyle chyba pamiętają jeszcze Stalina. Teraz pytanie czysto teoretyczne bo zapewne i tak nie byłoby mnie póki co stać. Czy jest możliwość zamontowania 5 stopniowej skrzyni biegów? Bardzo brakuje mi tej piątki. Nie jestem rajdowcem, ale przydałby się ten dodatkowy bieg. Z góry dziękuję za wszelką pomoc. Jeśli jakieś pytania padły już wcześniej, to przepraszam i będę bardzo wdzięczny na linki do tych tematów. Dziękuję i pozdrawiam. [ wiadomość edytowana przez: krycho dnia 2005-10-06 17:17:01 ] [ powód edycji: zmiana tematu ] |
adasco Bardzo Ważny GOŚĆ Roomster & kropek Łódź | 2005-10-06 16:56:47 Wydech: koszuje grosze, tzn, tlumik kupisz juz za 15 zl.
Niemniej popytaj o wydech aluminiowany - jest trwalszy. Podaj. poj. silnika - 1500 ma troche inny. Wymien tez uszczelke pod dwururka, jesli bedziesz ja ruszal. Warto. zamek wyreguluj.O ile zawiasy jeszcze nie sa nieziemsko luzne, to odkrec sruby w zatrzaskach na slupkach i pokombinuj. Metoda prob i bledow. Elektryka ma mozliwosci - różne. Da sie zalozyc wszystko, poczytaj - sporo o tym mowilismy. jakos nie moge znalezc watku... piatka to IMHO zbedny wydatek. Jesli liczysz na cisze i oszczednosc - to sie zawiedziesz. szukam kurde watku o car audio i za chorobe nie moge znalezc. [ wiadomość edytowana przez: adasco dnia 2005-10-06 17:01:00 ] |
adam_p1 WAZ Lada 2106 Wrocław | 2005-10-06 19:06:42 jesli chodzi o audio moge cos pomoc ,sam niedawno kladlem kable od nowa bo w mojej ladzianie nie bylo wogule instalacji wiec jesli cos to na priva. |
Leszek_Gdynia (S) Przyjaciel LKP była LADA 21072 '88 Gdynia | 2005-10-06 21:25:06 Do silnika 1300 wydech ma tlyko 2 tłumiki i nie daj sobie wcisnac takiego z 3ma. Po co ci dodatkowa puszka do rdzewienia.
Co do drzwi - otwórz je i zobacz czy maja luzy na zawiasach. Pewnie mają. Mam u siebie to samo i w sumie nie wiem co zrobić, sam jeszcze nikogo się w tym temacie nie radziłem. O wymienie stacyjki tez już był wątek. Musisz sprawdzić przed zakupem jaką masz kostke. Sama wymiana to też kilka trików, które są opisane na forum (wyszukiwarka). Co do lampki rezerwy - pewnie jakies zwarcie, ze ciagle pali. Moze pod deska, a moze przy baku. Musisz sam poszperać. (zdejmowanie deski tez jest opisane - wyszukiwarka). Audio - w deske mieszcza sie swodocnie 10 cm glosniki, ale podobno wchodza i wieksze (zapytaj Arsena). Z tyłu to jz twoja inwencja - mozesz cos polozyc na półkę albo wsadzic jakies jajowate glasniki. Do bagaznika tuba jak ktos lubi. A radio to juz jakie chcesz - tu ograniczeniem jest kasa. 5 bieg w ladzie 1300 to zbytek. Jechalem lada (trasa/miasto) z 5 biegami i baaardzo sie zawiodłem. Nie opłaca sie, a do tego oryginał 5biegowy jest trudno dostepny. Mozna wsadzic od poldka (czytaj forum - wyszukiwarka). Pozatym polecamy zapisanie się do Lada Klub Polska. |
Elvoo SYMPATYCZNY GOŚĆ ŁADA NIVA Warszawa | 2005-10-11 22:36:10 Dzięki wam serdecznie za odpowiedzi. Wezme sie za furke niebawem i na pewno mi sie przydadzą rady.
Co do propozycji dołączenia do klubu, to poważnie rozważam ten pomysł. Serdecznie dziękuję za zaproszenie. Pozdrawiam. |
arsen SYMPATYCZNY GOŚĆ PRZYJEDŹ ZOBACZ!!!!! . | 2005-10-11 23:32:04 tłumik opiiisaaany
drzwi polecam na podkładeczkach na zawiasach wyregulowac + podkładeczka na zamku i bedzie git
co do głosników polecam watek "głosniki , czy to ma sens?" (leszku 13 wsadziłem u krzychuka )
radio kazde które gra ..dobrze podłaczenie bajecznie latwe
co do IV biegu przedstawie tu zupełni inna opcje niz koledzy montuj szczególnie jesli masz szybkie przełozenie na moscie poczujesz róznice ja juz mysle czy aby czasem te ruskie 6 biegowej skrzyni nie wyprodukowali ![]() |
krzychuk SYMPATYCZNY GOŚĆ Laguna 1.8RT/VW T4 2 ... lublin | 2005-10-21 23:50:45 A ja sie niezgodze z Ukaszem owzem dobre radio to podstawa ale ilosc głosników w samochodzie ma wielki wpływ na rozchodzenie sie dzwieku po wnetrzu.Ja mam zainstalowane głosniki na tylnej połce w desce rozdzielczej.I tych z deski prawie wogole nie słychac bo graja do dołu
Arsen umnie sa wsadzone z przodu 10 nie 13cm te dwudrozne alphardy |
adasco Bardzo Ważny GOŚĆ Roomster & kropek Łódź | 2005-10-22 08:39:16 Co, moze dwa szerokopasmowe wystarcza? eeee.
Jesli sa dobre, to owszem ,starcza, ale gwizdki do towarzystwa by sie przydaly. Troche powietrza wprowadzaja.... |
A13 SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Warszawa | 2005-10-22 10:52:12 Witam kolege z Mokotowa. Co do sklepu z częściami do Lady, to najbliższy, dobrze zaopatrzony jest na ul. Grójeckiej 95 i nazywa się Moto-Transus. Firma mieści się w blaszanym baraku na skraju bazarku. Trzeba iść ulicą Grójecką od skrzyżowania z ul. Bitwy Warszawskiej, wzdłuż bazarku. Sklep jest tam na samym końcu, drugi rząd blaszaków od ulicy. |
Elvoo SYMPATYCZNY GOŚĆ ŁADA NIVA Warszawa | 2005-10-26 13:57:36 Dzięki wam za rady. Nie spodziewałem się, że jeszcze ktoś zagląda do tego tematu. Korzystając z okazji chciałbym jeszcze zapytać, ile mogą kosztować średniej jakości i średniej mocy głośniki? Powiedzmy komplet cokolwiek przez to rozumiecie. O wymianie samego radia nawet nie myślę... na razie. Nie oczekuje jeżdżącej dyskoteki, chce tylko móc sobie głośniej posłuchać muzyczki.
Co to wątku który się pojawił we wcześniejszych postach, odnośnie głośników na desce. Są one skierowane w dół i zgadam się że takie ustawienie nie jest do końca dobre. Czy jest jakaś możliwość umocowania ich NA desce a nie POD, czy lepiej zamontować je w drzwiach? Domyślam się, że to wyższa szkoła jazdy, ale zaryzykuje. Wrócę jeszcze do układu elektrycznego. Już w prawdzie pytałem, ale ponowię pytanie bo mam nowe plany. Otóż jestem ciekaw ile może pociągnąć ta instalacja. Pytam bo prócz audio chce zamontować oświetlenie wewnątrz autka. Nie chciałbym czegoś przepalić. Gdyby nie był w stanie pociągnąć to jak mogę zwiększyć jego możliwości? |
A13 SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Warszawa | 2005-10-26 20:13:59 Cze. W sprawie instalacji, to najlepiej pociągnij sobie nowe kable od akumulatora i wstaw bezpieczniczek na plusie (np. 10A). Kolejne wynalazki dopinaj do swoich kabli. W razie awarii, szybko wykryjesz jej przyczynę.
Głośniczki wstawiłem do deski, skierowane w dół, aby coś tam mruczało jak jadę. |