MotoNews.pl

Parownik-sruba regulacji skladu mieszanki

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
moze mi ktos wytlumaczyc jak ona dziala? tzn chodzi konkretnie o to ze jak krece sruba w prawo to obroty silnika sie zwiekszaja czyli silnik dostaje mniej uboga mieszanke (wiecej powietrza niz gazu) ?? a jak krece w strone lewa to oproty maleja czyli siknik dostaje bardziej uboga mieszanke (wiecej gazu niz powietrza) ?? dobrze mysle czy zle? sruba ta nie dawala mi spokoju i musialem nia pokrecic troszke efekt tego taki ze lejac gazu za 10 zl (2.26 za jeden litr) przejzdzam 25 km (przy spokojnej jezdzie) i teraz walcze z ta super srubka o zeby moj pocisk palil znow normalnie prosze wytlumaczcie mi jak to ustrojstwo dziala

dodam jeszcze ze wymienilem swiece na nowe i dzis po wykreceniu swiece byly czarne ...? czyz by mial za uboga mieszanke????

[ wiadomość edytowana przez: skrap dnia 2006-01-20 15:24:28 ]

Skrap - najlepsze rozwiązanie to skorzystanie z tej pozycji. Tam z tego co pamiętam były wszystkie niuanse ładnie opisane. Panowie Adam Majerczyk oraz Sławomir Taubert z miłą chęcią oświecą Ciebie i każdego chętnego.

Przeczytaj ją od początku do końca - będziesz masterem w instalacjach LPG. To naprawdę cenna pozycja dla każdego świadomego użytkownika samochodowych instalacji LPG.

Pozdrawiam
Wredny.

[ wiadomość edytowana przez: robreg dnia 2006-01-20 15:27:35 ]

[ wiadomość edytowana przez: robreg dnia 2006-01-20 15:33:50 ]

no fakt to bylo wredne...

za te pieniadze pojechalbym do gazownikow na regulacje.. a jeszcze chetniej za ta kase wolalbym zatankowac...

czy ktos mi pomoze?

...albo mógłbyś raz zainwestować w wiedzę, która potem by po prostu zaczęła procentować i dalsze regulacje mógłbyś przeprowadzać samodzielnie ile się żywnie razy Panu podoba.

Dałem Ci rozwiązanie które jest najszybsze i najpewniejsze... skoro wolisz czekać aż ktoś się nad Tobą zlituje, proszę bardzo.

Nie było nic w moim zachowaniu wrednego. Co więcej, dałem Ci najlepsze, bo 100% rozwiązanie Twojego problemu, nic nie poradzę na to, że nie chcesz z niego skorzystać. Twoja odpowiedź dość dobrze oddaje Twoje spojrzenie na świat. Powodzenia.

Jak ktoś chce pomóc temu Panu, to proszę siadać do elaboratów (defacto trzeba przepisać tylko kilkanaście stron z wymienionej przeze mnie książki, łamiąc tym samym prawo autorskie, ale co tam...)

Pozdrawiam.

[ wiadomość edytowana przez: robreg dnia 2006-01-20 16:13:24 ]

swego czasu tez chcialem pojac sekrety sruby regulacyjnej w parowniku. prawie mi sie udalo. w efekcie auto zajebiscie jezdzilo, odpalalo i doskonale sie zbieralo. spalal tylko 14l/100km. dodam, ze byl to cienias 07. w koncu pojechalem do gazownika.
gdzies na motonewsie jest forum LPG, uderz tam.
najbardziej przerazajace jest to, ze czlowiek daje ci naprawde madra rade, a ty z niej nie umiesz skorzytac. jesli kolega, ktory jest swietnym mechanikiem, mi mowi, ze naprawa mojego silnika bedzie kosztowac 600zl, w czym 500zl to sa same czesci to nie szukam jakiegos debila z podworka na emeryturze, ktory mi to zrobi za 300zl wykorzystujac stare uszczelki, bo wiem, ze mimo tego, ze zaplace wiecej zaoszczedze i tak. sa koszty, to trzeba je poniesc.
pisales kiedys, ze forum to wymiana informacji, tak aby jeden od drugiego sie czegos nauczyl. powiedz mi, co nauczylismy sie od ciebie? podejrzewam, ze tylko cierpliwosci.
sluchaj, nikt nie chce ciebie zniechecac do prac przy aucie. to bardzo budujace, ze ciekawi ciebie rozwiazywanie problemow zwiazanych z autem, bo byc moze nie chcesz byc kolejnym dupkiem w plastik carze, ktory by wymienic zarowke jedzie do autoryzowanej stacji obslugi. sa jednak rzeczy, ktorych na forum nie da sie poznac, nauczyc i zrobic.

[ wiadomość edytowana przez: PAGAN dnia 2006-01-20 16:26:09 ]

nie rob z tego takiego problemu jak poprostu chce sie dowiedziec w ktora strone krecic zeby auto dostawalo wiecej powietrza niz gazu.. to chyba nie przestepstwo..?

Cytat:
2006-01-20 16:18:58, skrap pisze:
nie rob z tego takiego problemu jak poprostu chce sie dowiedziec w ktora strone krecic zeby auto dostawalo wiecej powietrza niz gazu.. to chyba nie przestepstwo..?

to zadne przestępstwo, dałem Ci radę skąd tę wiedzę możesz zdobyć, jak Ci jeszcze mam pomóc? przeczytać ją za Ciebie?

Cytat:

Jeśli taki z ciebie dociekliwy kombinator to sprawdź w którą stronę trzeba pokręcić śruba żeby zmniejszyć przepływ gazu. Nie ośmieszaj sie takimi stwierdzeniami!
robreg ma rację. Jeśli nie wiesz czegoś drobnego to pytaj, jeśli nie wiesz dużo - zacznij czytać co już wcześniej ktoś napisał. Nie spodziewaj się że nale ktoś zacznie Ci tłumaczyć jak działa instalacja gazowa bo to troche za dużo. I jeszcze jedno - jak nie masz pojęcia to nie kręć.
tu masz troche

-----------------
"Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz.
To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat.
Fiacior mój to jest to, kocham go..."

ze wszystkiego robicie problemy... nie wiem po co jest to forum.. jak chcecie sobie porozmawiac w gronie znajomych to zrobcie sobie czata...

a co do modow.. szczegolnie jednego..
zapraszam na http://www.fiat126p.pl/forum/index.php
wez przyklad z tamtejszych modow... napewno cie naucza jak dobrze prowadzic forum.. nara

[ wiadomość edytowana przez: skrap dnia 2006-01-20 17:11:40 ]

przepraszam za OT ale nie mogłem
jaka zajebista ranga lól

Cytat:

Czy ty jesteś jakiś ograniczony? Jak odkręcasz wodę to co robisz z kranem? Jak chcesz zeby leciało więcej to w którą stronę kręcisz?

-----------------
"Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz.
To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat.
Fiacior mój to jest to, kocham go..."

Cytat:
2006-01-20 19:32:12, OLO pisze:
Czy ty jesteś jakiś ograniczony? Jak odkręcasz wodę to co robisz z kranem? Jak chcesz zeby leciało więcej to w którą stronę kręcisz?

ok skoro taki kozak jestes wytlumacz fakt :

spalal 4.5 l na 25 km wykrecilem (czyli tak jak mowisz dalem mu wiecej gazu/ zwiekszyly sie obroty/ krecilem w prawo) i na 4,5 l przejechalem juz 40 km...

ta sama stacja, taki sam gaz, tak samo jezdzilem...

slucham wytlumaczenia...

[ wiadomość edytowana przez: skrap dnia 2006-01-20 19:45:00 ]

Cytat:
2006-01-20 19:43:42, skrap pisze:
slucham wytlumaczenia... [ wiadomość edytowana przez: skrap dnia 2006-01-20 19:45:00 ]

Wytłumaczenie jest proste - drastycznie uboga mieszanka źle wpływa na ekonomię jazdy. Wzbogacając ją, przypadkowo utrafiłeś w dobrą proporcję.

Cytat:
2006-01-20 19:43:42, skrap pisze:
(czyli tak jak mowisz dalem mu wiecej gazu/ zwiekszyly sie obroty/ krecilem w prawo) [ wiadomość edytowana przez: skrap dnia 2006-01-20 19:45:00 ]

Wody też Ci w kranie leci więcej jak kręcisz kurkiem w prawo?

Cytat:
2006-01-20 19:53:05, Makaveli pisze:
Wody też Ci w kranie leci więcej jak kręcisz kurkiem w prawo?

mam krany podnoszone

Cytat:
2006-01-20 20:10:43, skrap pisze:
mam krany podnoszone

więc musisz udać się do kolegi biedniejszego który ma kurki i odebranie lekcji historii

Cytat:
2006-01-20 20:10:43, skrap pisze:
mam krany podnoszone

cwaniak, a na dodatek chwalipięta

Poczytaj na forum, baaardzo dużo wątków było na ten temat
Temat jest niewdzięczny, trochę sobie tymi śrubkami pokręcisz, zanim dojdziesz do jakiejkolwiek wprawy, ale cóż poradzić....

Cytat:
2006-01-20 20:12:26, robreg pisze:
więc musisz udać się do kolegi biedniejszego który ma kurki i odebranie lekcji historii

dlaczego biedniejszego? jezeli oceniasz stan majatkowy ludzi po tym jakie maja krany w domach to masz fajnie...
nie wiem dlaczego na kazde pytanie odpowiadacie jakimis glupimi tekstami.. sprawia wam to przyjemnosci czy co?

Cytat:
2006-01-20 20:16:51, Makaveli pisze:
cwaniak, a na dodatek chwalipięta Poczytaj na forum, baaardzo dużo wątków było na ten temat :: Temat jest niewdzięczny, trochę sobie tymi śrubkami pokręcisz, zanim dojdziesz do jakiejkolwiek wprawy, ale cóż poradzić....

no wlasnie dlatego ze jest niewdzieczny nie potrafie go zrozumiec.., nikt tez nie chce mi tego wytlumaczyc z przekladem na chlopski rozum ale ok ostanie pytanie i konczymy z tym

rozumiem ze krecac w prawo (zwiekszaja sie obroty) daje mu mieszanke mniej uboga (wiecej powietrza mniej gazu? ) a krecac w strone lewa (wkrecajac) dostaje bardziej uboga mieszanke (spadaja obroty). cos tu nie gra ...hmm albo na odwrot ? eh jak to jest?

mieszanka mniej uboga tzn wiecej powietrza niz paliwa/gazu
mieszanka bardziej uboga wiecej paliwa niz powietrza ?????????

[ wiadomość edytowana przez: skrap dnia 2006-01-20 20:25:13 ]

Cytat:
2006-01-20 20:22:56, skrap pisze:
rozumiem ze krecac w prawo (zwiekszaja sie obroty) daje mu mieszanke mniej uboga (wiecej powietrza mniej gazu? ) a krecac w strone lewa czyli wkrecajac (spadaja obroty i daje mu wiecej gazu.. cos tu nie gra ...hmm albo na odwrot ? eh jak to jest?

Coś pokręciłeś

Kręcąc w lewo (wykręcając śrubę) wzbogacasz mieszankę (więcej gazu,mniej powietrza), kręcąc w prawo (wkręcając śrubę) zubażasz (mniej gazu, więcej powietrza).

Nie możesz mówić o prostej zależności pomiędzy kręceniem śrubą a zmianą obrotów, bo to jest zależne od tego, w jakim jeteś punkcie regulacji. Jakbyś wkręcił śrubę do końca, a potem zaczął ją stale odkręcać, to zauważysz, że obroty najpierw będą rosły, a potem zaczną spadać.