| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
CK_Wookash Lada Niva Kielce | 2005-06-03 23:03:50 Witam
Szykuje sie do podniesienia mojej niviasty w przyszlym miesiacu o okolo 5-6 cm. Chce to zrobic na sprezynach i moje pytanie jakich uzyc od czego najlepiej? Nie chce kombinowac z podkladkami pod sprezyny itd poprostu chce zalozyc dluzsze tylko nie wiem od jakiego samochodu beda najlepsze. |
bart03 Klubowicz NOK Jeep, Uaz, kiedyś Ni ... Katowice | 2005-06-04 23:29:13 przod to najprosciej z zuka a tył podkladki bo innej mozliwosci to zabardzo nie widze ze wzgledu na to ze niva ma bardzo dlugie sprezyny i ciezko bedzie znalesc cos dluzszego no chyba ze cie stac np na Old Man Emu |
CK_Wookash Lada Niva Kielce | 2005-06-13 19:57:30 Dzisiaj przygladalem sie blizej mojej nivce i wykombinowalem cos takiego przednie nowe sprezyny maja okolo 28cm wiec planuje zakupic jakies inne dluzsze o okolo 5-10 cm tak samo z tylem gdzie oryginalne to okolo 48 cm wiec jak sie uda to cos dluzszego tez o okolo 5-10 cm. Dodatkowo z przodu zeby nie zmieniac pozycji gornego wahacza planuje dorobic podladke pod gorny swozen. Planowo takj jak juz spomnialem nivke chce podniesc o okolo 5 cm i docelowo wsadzic gumy 205/80(90)/15. Jesli chodzi o sprezyny znajomy ma sklep z czesciami do lady i zachodnich i obiecal cows po kosztach dobrac wiec mam nadzieje ze tylne znajdzie takie dlugie jak nie to pozostana podkladki na gore i tu problem bo niebardzo wiem jak cos takiego wykonac i zalozyc jesli ktos wie prosze o pomoc i ewentualne uwagi na temat mojego pomyslu. |
bart03 Klubowicz NOK Jeep, Uaz, kiedyś Ni ... Katowice | 2005-06-14 16:25:32 jak dasz podkladke dystansowa pod gorny wahacz to zmienisz geometrie (kat wyprzedzenia i pochylenia zwrotnicy) bo jak wiadomo zawieszenie przednie w niwie jest na tzw "trapezie" i to niestety niesymetrycznym czyli wahacz gorny jest krotszy a dolny dłuzszy.
|
CK_Wookash Lada Niva Kielce | 2005-06-14 17:16:03 No ok czyli podkladka odpada. Martwi mnie to ze po podniesieniu wahacz pojdzie w dol a u mnie teraz jest okolo 2 cm nad podluznica i widac juz slady uderzen wahacza o poduznice. Jak sobie poradziliscie z tym fantem. Czy moze dac podkladki pod swozen u gory i na dole no sam juz nie wiem. czytalem wszystkie posty ale nic nie rozumiem jak podnosicie swoje nivki. |
bart03 Klubowicz NOK Jeep, Uaz, kiedyś Ni ... Katowice | 2005-06-15 21:21:08 do podłuznicy jest jeszcze duzo miejsca. Wystarczy sciac o polowe gorny odbojnik i troche powiekszyc otwor przez ktory przechodzi wahacz
Ps pod dolny wahacz nie dasz dystansowego "krazka" poniewaz nie zmiesci sie polos a dokladniej przegub |