ruti1 Krosno | witam. mam viki C20XE z LPG Landi chyba drugiej generacji( silniczek krokowy do sterowania skladu mieszanki) i mam taki problem. otoz jak kupilem auto mikser mialem zalozony w rurze dolotowej do puszki SFI za przeplywka. auto chodzilo z tym ze jak zdjalem noge z gazu przy jezdzie na LPG to auto jescze przez chwile jechalo nim spalilo gaz zpuszki SFI. silnik krokowy byl wtedy ustawiony na 73 kroki. mam znajomego ktory ma calibre z takim motorem jak moj i on mikser ma zalozony na przepustnicy( ksztalt taki jak przepustnic). przewiozlem sie jego autem i podobalo mi sie jak jechalo. wiec kupilem sobie taki mikser jak ma byc na przepustnice. zalozylem go i sie zaczelo. samochod byl taki ubogi na gazie ze nie chcial nawet na wolnych obrotach chodzic. pojechalem do gazownikow podlaczyli komputer i mowi ze cos tu jest nie tak. tzn ze mikser ma za mala zwezke i nie ciagnie gazu. wykrecili mi sielnik krokowy na 185 krokow. teraz chodzi ale jest taki bogaty na gazie ze postoi 5 min na wolnych obrotach i wlacza sie wentylator od chlodnicy. u kumpla takie cos nie wystepuje a wrecz ma nawet skreconego na gazie, z tym ze on ma parownik zalozony BRC taki strasznie duzy( mowi ze do 210 KM). u mnie jest zalozony taki malutki parowniczek Landi. czy jest mozliwe ze mam za maly parownik do mojego silnika????? niby jak jade to nie brakuje mu gazu( obroty kreci bez problemow) ale jest duza roznica miedzy gazem a benzyna. u niego nie ma az takiej roznicy. |