Witam
- VTG (już znasz sprawę)
- Promotora chyba już nie ma- tak mi się cos obiło o uszy
- Tomson
- Forti (o ile jeszcze są na rynku)
- Tomaracing
tyle na szybko mogę podpowiedzieć.
A teraz coś ode mnie.
Nie słyszałem o zaturbionym Coupe w Polsce, może jest jakiś, może kilka, ale ja nie słyszałem. Tak więc wg mnie najpierw powinieneś zasięgnąć dużo bardzo dużo info za granicą. Tak się dobrze składa że Beta I (dla jasności- to Twój silnik, o ile masz 2.0; jesli nie to wszystko co piszę nie ma sensu i turbo też nie ma sensu) jest często uturbiana i dobrze to znosi. Tak więc najważniejsza kwestia jest już jasna- nie będzie dużych problemów i dodatkowych kosztów.
A informacji o których mówię zasięgnij na:
RDTiburon
A dokładniej na forum tej strony. Naprawdę bardzo Cię do tego zachęcam, czytaj wszystko co się na temat turbo nawinie i czytaj dokłądnie. Dlaczego?? Ponieważ u nas albo nikt albo mało kto ma jakiekolwiek doświadczenie w uturbianiu Beta I. I nawet jeśli pojedziesz do jakiegoś dobrego fachmana to mając te informacje możesz mu powiedzieć na co ma zwrócić szczególną uwagę, ew jakie mogą wystąpić problemy, i jak je rozwiązać, masę różnych szczegółów które naprawdę mogą ułatwić życie i jemu i Tobie i ew potem możesz zweryfikować jego robotę. Bo nie wierzę że ten fachman będzie wertował sieć żeby się wszystkiego dowiedzieć.
Druga sprawa to ja proponuję nie kombinować i nie wyważać otwartych drzwi tylko zakupić dobrego bolt on-a z zagranicy (US??). Jakiego, jakiej marki będzie dobry- tego dowiesz się z forum strony której adres massz powyżej. Być może, niekoniecznie ale być może bolt-on wyjdzie trochę drożej ale:
- jeśli kupisz dobry to zaoszczędzisz na poprawkach i ew awariach
- jeśli masz trochę zdoloności manualnych (trochę więcej

) i narzędzia to możesz go założyć sam. A jak nie to przyjedź do mnei to Ci to złożę
Podam Ci to na przykładzie nowszego modelu Coupe (GK) z silnikiem BetaII (2.0). Otóż Alpine Developments oferuje dwa rodzaje zestawów Turbo bolt-on. Za ok $3000 masz kompletny zestaw, jest tam naprawdę wszystko co jest potrzebne i można złożyć to samemu. Nie wiem za dużo na jego temat ponieważ bardziej interesująca wg mnie jest druga opcja- basic bolt-on turbo kit. Kosztuje coś ponas $2000, w zestawie też jest wszystko- od turbosprężarki, przez orurowanie, dodatkowy wtryskiwacz (brrrr wg mnie złe rozwiązanei, ale tańsze) aż po piggy back Unichipa który po prostu wpinasz w kostki (jest wystrojony). Opcjonalnie możesz ten zestaw zamówić z Intercoolerem i Blow Off-em. Wszystko składasz i... to wszystko, tylko jeździć. Ten zestaw (basic) daje 0,5 bar doładowania i moc wyjściową na poziomie nieco ponad 200 KM. Spece z Apine mówią że można go podkręcić do 0,8 a powyżej trzeba dołożyć intercooler. Taki bolt on ma też tą zaletę że możesz go sobie rozbudowywać- Intercooler, blow off, możesz potem np założyć większą turbosprężarkę, inne engine management. Dodam że zestawy Alpine Developments są bardzo dobre, dopracowane i warte swojej ceny. Kupujesz, montujesz i jeździsz. Nic nie trzeba dorabiać dostrajać etc. Nie wiem, być może robią też coś do Beta I- sprawdź na ich stronie (adresu nie znam, musisz w googlu poszukać). Shark Racing też robi turbo bolt on-y, ale nie słyszałem opinii nikogo kto by z tym jeździł, natomast słyszałem złe opinie na temat samej firmy więc ja bym nie zaryzykował. Naprawdę warto jest wydać kasę na dobrego bolt on-a jak również naprawdę warto zasięgnąć dużo info za granicą.
Przepraszam za przydługi wywód
Pozdrawiam