Samara 1.3 - na gazie - 130km/h max??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam Was po dośc długiej przerwie od niepisania. Tak więc mam samarkę 1.3 92rocznik(odziedziczoną po sarym-mam 18lat, samara to mój pierwszy samochód własny)no i mam pewne pytanka odnosnie predkości. Maxymalnie idzie mi ona 130km/h na LPG i zastanawiam się czy to nie za mało przy skrzyni 5cio biegowej. Na 1 biegu potrafi dojść do 35km/h, na 2 do 60km/h, na 3 90km/h, no a kiedy wrzucam na 4 to tak się strasznie muli, tj.strasznie wolno się rozpędza,ze w porównaniu do poprzednich 3 biegów to mi się dziwne wydaje jakieś, no i max speed to 130km/h jak już wyżej pisałem.
Może ktoś się orientuje dobrze czy to jest normalne czy raczej nie, w kazdym bądź razie pytam, bo zadnej instrukcji itp. nie posiadam. Mile widziane WSZELKIe spostrzeżenia dla 18letniego kierowcy Samarki Pozdrawiam!!

powinna isc minimum 150

prawdopodobnie musisz wyregulowac autko

no domyślam się,ale jakby mi ktoś mógł poradzić jak i gdzie to zrobić(w łodzi) to byłbym wdzieczny
a jeszcze tak nawiasem to jesli ta łada 1.3 92 rocznik pali mi 10l LPG na 100km to jest ok??

mi tez teraz w zimie pali 10 litrow na 100 , w lato 8,9 na 100, na gazie auto swoje musi spalic, co do predkosci , to ja na gazie w lato jechalem 162 km na godzine, na moich fotkach w opisie widac to, co do rozpedzania mam tak samo , 1,2,3 idzie ladnie a jak wrzuce czworke to jakos wolniej przyspiesza, na 3 trzeba ja strasznie przeciagac zeby na 4 szla wmiare dobrze, nie wiem czy to gaz tak robi czy co?? ps, a moze predkosc masz tak mala dlatego ze masz gaz przykrecony bardzo albo cos zle wyregulowane.

szczerze powiedziawszy to się za bardzo nie znam na tym, a gaz nie wiem jak jest ustawiony, ale jeszcze moj starszy go zakladal(naczy sie on placil-firma jakas tam zakladala)a teraz, no coz..nie mam mozliwosci go zapytania o to, wiec prosze was o wszelkie sposrzezenia, ew.gdzie moglbym to sprawdzic(łódź i okolice)

Jak chcesz pojechac na regulacje to proponuje 2 rozwiazania. W Lodzi na 1-maja i gdzies na Retkini sa siedziby Stefanowskiego. Bardzo dobre serwisy i ... drogie. Regulacja kosztuje 60 zl. Robia porzadnie tylko trzeba sie umawiac na termin z wyprzedzeniem albo dlugo czekac w kolejce na miejscu. Ja ostatnio za namowa znajomych pojechalem na Weselna 27. Tam zrobili mi regulacje za 30 zl i Lada 1,5 zaczela wreszcie palic tyle ile powinna ( 9-10 w zimie ). Podjedz sobie na Weselna i tam powinni Ci od reki wyregulowac.

NIe jeździłem na gazie ale na beznzynie na 4 prawda za muli...jak ktos nizej napisal trzeba pociągnąc na 3 zeby jakos na 4 bylo

P.S Tez mam 18 lat i samaro to moje pierwsze auto a wiec powiązanie duchowe mamy

widze ze nie wszyscy zaczynaja od maluchow, Lada to komfort ciut wyzej niz maluch, to sie chwali, ja tez jak mialem 18 lat to dostalem ladzianke, teraz mam 22 i autko dalej to samo

łada jest o wiele lepsza od malucha-5 miejsc,lepszy silnik, lepsze wykonanie wnętrza, a nie kosztuje znów takich kokosów-no i w sumei autko jak na swoje lata to wyglądu złego nie ma...no i przynajmniej BAGAŻNIK ma czego o malucho powiedziec nie mozna-no bo jak tu wrzucic subwoofer pod ta pokrywę na przodzie??

Nie no panowie 130 to i tak przesada jak na te auta. Blagam zwolnijcie
A tak na poważnie to możesz odkręcić o pół obrotu zawór, który jest n a przewodzie między parownikiem a mixerem. Ale zaznaczam, że zacznie wtedy więcej palić. No i nie chcę cie widzieć jak mnie wyprzedzasz jadąc 150

Cytat:
2005-12-18 23:01:01, anarchoman pisze:
Witam Was po dośc długiej przerwie od niepisania. Tak więc mam samarkę 1.3 92rocznik(odziedziczoną po sarym-mam 18lat, samara to mój pierwszy samochód własny)no i mam pewne pytanka odnosnie predkości. Maxymalnie idzie mi ona 130km/h na LPG i zastanawiam się czy to nie za mało przy skrzyni 5cio biegowej. Na 1 biegu potrafi dojść do 35km/h, na 2 do 60km/h, na 3 90km/h, no a kiedy wrzucam na 4 to tak się strasznie muli, tj.strasznie wolno się rozpędza,ze w porównaniu do poprzednich 3 biegów to mi się dziwne wydaje jakieś, no i max speed to 130km/h jak już wyżej pisałem. Może ktoś się orientuje dobrze czy to jest normalne czy raczej nie, w kazdym bądź razie pytam, bo zadnej instrukcji itp. nie posiadam. Mile widziane WSZELKIe spostrzeżenia dla 18letniego kierowcy Samarki Pozdrawiam!!

rzeczywiscie cos z tymi predkosciami nie tak u Ciebie.. musisz samochod troche odmulic, ja proponuje pociagnac na 1 biegu do 50 , na drugim ponad 80 , trzeci 130 i wtedy czwarty to nie bedzie mulic a z ta regulacja, mozesz miec tez zatkane filtry od gazu albo popekane membrany, nie masz problemu z odpalaniem? i wtedy to krecenie srubka od regulacji nic CI nie da.. jedz na przeglad do jakiejs firmy zajmujacej sie gazem..

Witam ja moją Samarke kupiłem też mając 18latek. w zasadzie to też mój pierwszy samochód. rok tylko jeżdziłem czym innym ale to był samochodzik taty, potem przyszła era Ladzi

Witam,

tez sie dolacze do tematu i powiem ze tez mam 18 latek i samarke a dostalem od brata to juz pare lat temu no a prawo jazdy od wrzesnia wiec sobie nia smigam, fajnie sie tym jezdzi najwazniejsze ze to nie maluch miejsca tam jest oczywiscie car audio mam zrobione tak jak nalezy subik JBL + 5 glosniczkow

co do tych predkosci to cos cienko ja ciagniesz, ja jak jade i mnie ktos wqrzy na drodze/swiatlach to jedynka 45 dwojeczka juz 90 trojka (nie ma tego kogos ) 120 a w sumie lecialem nia 145 na 4 biegu bo niestety skrzynia 4 ale wiecej nie dalem rady bo nie mam tez gdzie mysle ze pojdzie jeszcze wiecej..

No panowie ja tez mam ladzie od 18 roku zycia to moje pierwsze autko, i nawet niezle mi sie jezdzi chodz czasem minie nudzi i brakuje mi mocy. Ja moją cislem 160km na benzynie a na gazie 150 fajnie sie tak jedzie ale auto juz jest niezbyt stabilne pozdrawiam (tez skrzynia 4)