Cytat:
|
2005-04-14 09:20:17, Agamek12 pisze:
Witam, Od jakiegoś czasu niepokojąco rosło mi zużycie LPG. Wczoraj po sprawdzeniu wyszło mi 15,5 LPG po mieście. Samochód jakby coraz bardziej słabł, także na benzynce. Postanowiłem zmienic filtr powietrza. Po tej zmianie auto zupełnie straciło moc na LPG a odzyskało ją dopiero po "rozkręceniu" śruby regulacyjnej (na benzynie nie testowałem). I teraz kilka pytań: 1. czy można spodziewać się że teraz zmniejszy się spalanie? 2. czy zawsze jest tak, ze po zmianie filtra trzeba "rozkręcać" instalację (przez czysty filtr leci więcej powietrza więc powinno lecieć więcej gazu - i tu komplikuje się odpowiedź na pytanie 1)? 3. co jeszcze może byc powodem zwiększonego zużycia LPG (filtr gazu, itp.)? 4. jak sprawdzić, czy reduktor jest sprawny? Co do silnika to jest on 100% sprawny (nie bierze oleju, zapala bez problemu, itp.), gaźnik jakiś czas temu był regulowany i diagnozowany (żadnych błędów)
|
|
jeslii instalacja jest na śrubę, to po wymianie filtra mała regulacja nie zaszkodzi, co do spalania to główny ma wpływ styl jazdy

ale na poważnie to świece i kable WN mają duże znaczenie żeby mieszanka miała dobry zapłon, ewentualnie juz zużyty parownik, no i oczywiście poprawna regulacja składu mieszanki.