Wiem, ze jak napisze ten post to zaczanie sie inkwizycja i beda mnie na stosie probowali spalic...
Po pierwsze silniki Deawoo 1.5 DOHC 16v to dosc nowoczesne silniki. Jesli chcecie sie zdziwic to popatrzcie pod maske espero i jakiegos mitsubishi (ponizej 1.

. Jak juz pozagladacie i poogladacie

to napiszcie co widzieliscie...
Po drugie jak juzktos nie ma co pisac o samochodach to pisze o ich mocy

HAHAHA Moc nie jest wazna raczej liczy sie wartosc i przebieg momentu obrotowego. Z prostego wzoru z II klasy liceum wiemy ze moc to iloczyn predkosci i obciazenia, czyli moca jedziemy a momentem przyspieszamy.
Pierwszy raz slysze zeby Pan Grabowski i Tomek Pirowski (V-tech) twierdzili, ze silniki te sa trudne w modyfikacji...
Jak zacznie chodzic forum.tuning.info.pl to zamieszcze link to postu, gdzie Tomek Pirowski wypowiada sie o tym silniku. Dla niecierpliwych to jest chyba post o tytule "Twralosc TDI i podobnych po chiptuningu" A jak ktos ma fantazje i czas to niech napisze do Pana Grabowskiego np. o modyfikacje TURBO. A jak otrzyma odpowiedz to niech sie nia z nami podzieli
W ojca Espero 1.5 DOHC 1.5 v (silnik mozemy uznac za calkowicie seryjny) zostal zalozony chip V-tech pisany przez Tomka Pirowskigo to jest tzw wersja EVO 2

. Silnik plynnie ciagnie do okolo 6000 obr. Przy szybkim wyprzedzaniu (np ciezarowka z przeciwka) da sie go ciagnac do 7000 obr bez znaczacego przepadku ciagu.
Wg. autora programu Espero powinen stabilnie emitowac moc na poziomie okolo 115 ps. Czyli chyba niezle??
Przspieszenie do 100 to okolo 10.5 bez 'chodzenia przez synchronizatory'. Rezultat jest powtarzalny. Czyli autko okolo 3-4 sek lepiej niz seria.
Podsumowujac przypadek mojego

auta to sie oplaca. Chocbyscie kupili stokie z czystego zlota i strumienice z platyny to one sie sa w stanie dac znacacych przyrostow mocy i momentu, jesli wogole taki spowoduja. Ja osobiscie nie wierze w zadne strumienice naddzwiekowe dla szerokiego pasma obrotow za 199 czy 300 zl. To bajki! Dobra strumienica wyczynowa dla konkretnego zakresu obrotowego kosztuje kilka tys USD a nie kilkaset zl. Z ze stozkami to tak stary i nudny temat ze nie bede sie wypowiadal, bo po co.
Jesli ktos ma jeszcze jakies pytania, sugestie, alebo chce sie negatywnie wyrazic na temat mojego postu lub mojej osoby to podaje maila
[email protected]
Kuba Kogut
Kogut MotorSport