Kupne, korozja, awarie i LPG

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam zamiar kupis sobie Espero z 96' 97' roku. Czy takiemu autku grozi korozja. Napewno ma ocynka, ale czy są przypadki pojawiania się rdzy. Na co zwracać uwagę przy zakupie i na co być czujnym podczas eksploatacji (jakich napraw najczęściej się dokonuje).
AA !! Ile kusztuje instalacja lpg do Espero ??

Syropsyrop@o2.pl[LIST]

Odpowiem po koleji:

1) Grozi korozja - zwłaszcza drzwi
3) Instalka gazowa to 2000-2100 zł.
2) Psuje się pompa wodna, pompa paliwa (zazwyczaj z winy użytkownika-brak paliwa), sworznie wachacza.

Pkt. nr.2 to głównie podsumowanie z forum i obserwacja Espero mojego teścia i kolegi - sam za krótko mam Espero

Czesc.
Ja mam espero z 97r z motorem 1,5
I doradze ci moze mało ale zawsze cos:
-gas kosztuje do 1,5 około 2500zł (zalezy gdzie robisz)
-czesto padaja koncówki drążków kierowniczych co 30tys km
-a korozji u mnie pełno, i powiem ci gdzie ona jest:
-najgorsze miejsce to wszystkie drzwi pod spodem pod tymi uszczelkami, tam to mi wyzarło bardzo mocno
-drugie to chyta mi i nie tylko mi bo zauwazyłem w duzo esperach to, jak masz te szybki styłu to tam na błotniku miedzy blachą a oknem tez troche korozja daje oznaki
-jak kupisz to zrob poządnie konserwacje podwozia, nadkoli i wszystkiego co nicko to pojezdzisz dłuzej esperakiem, poodkrecaj z domu nawet błotniki i wymaluj tam bitexem i posciągaj wszystki nadkola i tez pomaluj (ja tego lata to robiłem i mnie to wyniosło około 130zł sam robiłem)
-inastępna rzecz to czesto w esperach jest połamana pianka z siedzenia od kierowcy (dobrze pooglądaj siedzenia)
-to by było na tyle kłopotów w moim krązowniku
-ahaaaa i porozbieraj plastiki i wykładziny w bagazniku bo tam tez troszke korozji odkryłem
-a na wiosne sie biore za drzwi w srodku, bo cos czuje ze tam czeka na mnie sporo pracy w srodku
Jak cos odkryje nowego to dam znac
Narka wam esperaki

Dobra a ja zacze od wątków których jeszcze nie było

jak bedziesz sukać to rozglądaj się za dobrą wersja najlepiej 2,0 z ABS i Klimą albo 1,8 różnica niewielka a zato konfotr jazdy i bezpieczeństwo znacznie się zwiekszają co do korozji ja bym niewierzył w Ocynk to chyba bardziej chwyt reklamowy niz fachowe wykonanie ale niech im bedzie OCYNK. Ja mojego bolida mam juz po lakierowaniu bo rdza strasznie szpetnie wyglądałą zresztą inni mogą to potwierdzić widzieli... co do awaryjności to raczej niema jakiś newralgicznych rozespołów które by padały ustawowo może mechanizm wycieraczek on sie wyciera wszystkiem musowo... pozatym zawieszenie ale to wina naszych dróg a nie Espera. części można zawsze dopasować od opla i cena jest też do przyjęcia wiec niema się co stresować.. przykłąd: sworzeń wachacza cena daewoo 85zł cena opel Kadet 45zł a to jest ten sam sworzeń... jeżeli kupisz 1,8/2,0 to i do silnika dopasujesz Oplowskie części.. to chyba na tyle co do gazu to się niewypowiem .... cena zalerzy do regionu polskie i jest dosyć mocno zróżnicowana....