Problem z jazdą na paliwie LANTRA

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich.
Mam do was pytanie, sprawa wygląda tak elantra ’92 która od roku jeździ na gazie lpg, z paliwa korzystałem raczej sporadycznie po prostu dolewałem tylko do zapalania autka.Około tygodnia temu pojawił się problem nie mogłem uruchomić silniczka na paliwie na szczęście mam jeszcze opcję odpalania na gazie ,ale wiem że to szkodliwe dlatego zwracam się z pytaniem do was dlaczego nie mogę odpalić autka na benzynie?. Przychodzą mi do głowy 2 możliwe rozwiązania pierwsze jest takie że padła mi pompka paliwowa być może miałem za mało paliwa i się zatarła, opcja druga spuściłem z baku całe paliwo i okazało się że na dnie pojemnika jest dużo zabrudzeń które wylały się mi razem z paliwem wiec może to być zatkany filtr paliwa. Czy podałem dobre przyczyny? I od razu pytanie gdzie w elantrze znajduje się filtr paliwa? Bo z tego co czytałem na tym forum to pompka znajduje się w baku więc wymagany demontaż baku. A jest jakaś możliwość sprawdzenia czy pompka działa bez demontażu baku paliwa? Ewętualnie jakby ktoś znał cenu orientacyjne pompki paliwowej i filtra paliwa to był bym wdzięczny ze podanie. Ufff.... strasznie się rozpisałem dzięki za wszelką pomoc z góry.
Pozdrawiam wszystkich SZCZĘŚLIWYCH posiadaczy hultajów

A filtr paliwa to kiedy był zmieniany?
Warto raz na jakiś czas na benzynce zrobic pare km..., jełśi zawsze miałęś minimum 5 litrów paliwa to powinno byc ok, filtr paliwa znajdziesz cofając się od listwy paliwowej, zwykle na przegrodzie okolice pod serwem hamulca, po odkręceniu filtra mozna przetestować czy daje ciśnienie za filtrem i przed i czy róźnica jest duza. Warto zacząć jednak IMHO od posłuchania czy pracuje pompa po przekręceniu kluczyka ....