MotoNews.pl

Kompresja silnika AstraII

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jeżdżę Oplem Astrą II Combi 1,6 16V. Zasilanie benzyna /gaz. Od tygodnia mam problemy z prawidłowa pracą silnika. Najpierw zaczął strzelac na gazie, a potem zaczął słabnąć w oczach. Teraz mam problem z ruszeniem z miejsca, musze wejśc na 3000 obrotów aby ruszył z miejsca. Na niskich obrotach (do 2500) dostaje czkawki. Na gazie juz wcale niechce jechać. Od tygodnia jeżdzę po warsztatach i szukam pomocy. Wymieniłem świece, cefkę zapłonową. Komputer niewyrzuca żadnych błędów. Na jednym z warsztatów mechanik powiedział mi że ma za wysoka kompresje w silniku i że ma zniszczone cos tam w środku (jakies pierścienie czy coś), że silnik jest przegrzany. Mówi że jedynym wyjściem jest remont kapitalny silnika lub tańsze jest kupno nowszego i wymiana go. Pomóżcie mi. Czy gościu faktycznie ma racje i czeka mnie wymiana silnika? Ostatnio zaczął brac troche oleju ale nigdy niedopuściłem do tego aby zaświeciła sie lampka.

Na twoim miejscu pojechalem bym jeszcze do innego mechnika. Moze to nie jest az tak powazne, a jezeli jest to niech to potwierdzi. Pozdro