Pomiar temp. wody w Ładzie.

« Poprzedni | Następny »
Witam wszystkich, co prawda nie mam Łady ale mam pewien dylemat.
Za grosze kupiłem zegary od Łady (2107 chyba). Oto fotka jednego z nich http://img320.imageshack.us/my.php?image=img19155cm.jpg Chciałem wykożystać zegar od temperatury wody do mojej furki (Clio I) i mam kilka pytań.

1. Jaki jest schemat całego układu pomiaru temp.? Wskaźnik i czujnik tylko czy jeszcze jakiś układ?

2. Jak to jest połączone?

3. Pytałem w sklepie o czujnik ale mieli tylko z jednym wyjściem. A chyba potrzebny jest z dwoma?

Bardzo będę wdzięczny za pomoc, pozdrawiam.

1) nie ma nic więcej
3) jest tylko jeden styk - czujnik po prostu łączy z masą

Caly bajer polega na tym, ze czujnik ktory kupieś to jest czujnik ciśnienia oleju

Cytat:
2005-08-29 21:50:16, Leszek_Gdynia pisze:
Caly bajer polega na tym, ze czujnik ktory kupieś to jest czujnik ciśnienia oleju

Czemu tak sądzisz?? A tak w ogóle to jeszcze nic nie kupiłem bo myślałem że potrzebny jest z 2 wyjściami.

Cytat:
2005-08-29 21:05:31, andrzej_krakow pisze:
1) nie ma nic więcej 3) jest tylko jeden styk - czujnik po prostu łączy z masą

Ale jeśli łączy z masą to na zasadzie on/off???? Jeżeli tak to chyba jest czujnik tylko do kontrolki a do wskaźnika to musi być inny.

kolego szanowny sprawa wygląda tak , to co widać na zdjęciu to jest wskaźnik ciśnienia oleju (po rosyjsku "maslo") zresztą niby do czego miała by się skala odnosić 0-4-8 napewno nie do tem. bo tam jest 50-90-130 wtedy.
natomiast jak już będziesz miał odpowiedni zegar to podłączenie jest banalne , potrzebujesz czujnik z jednym wyjściem i wcale nie jest on zwierający tylko działa jak rezystor nastawny tyle że pod wpływem temperatury reszta wejść do samego wskaźnika to "+" po stacyjce , masa, podświetlenie i sygnał z czujnika temperatury.
Mam nadzieje że teraz będzie wszystko zrozumiałe.
Pozdrawiam

Jeli kupisz to co jest na Tej fotce to jest własnie wskaźnik cisnienia oleju z kontrloką

Cytat:
2005-08-29 23:24:41, dobry pisze:
kolego szanowny sprawa wygląda tak , to co widać na zdjęciu to jest wskaźnik ciśnienia oleju (po rosyjsku "maslo") zresztą niby do czego miała by się skala odnosić 0-4-8 napewno nie do tem. bo tam jest 50-90-130 wtedy. natomiast jak już będziesz miał odpowiedni zegar to podłączenie jest banalne , potrzebujesz czujnik z jednym wyjściem i wcale nie jest on zwierający tylko działa jak rezystor nastawny tyle że pod wpływem temperatury reszta wejść do samego wskaźnika to "+" po stacyjce , masa, podświetlenie i sygnał z czujnika temperatury. Mam nadzieje że teraz będzie wszystko zrozumiałe. Pozdrawiam

Napisałem w pierwszym poście że kupiłem zegary a na fotce jest jeden z nich. Ja wiem że to jest wskaźnik ciśnienia oleju, do temp. wody też mam. Dziękuję za wyjaśnienie podłączenia czujnika do wskaźnika. A mam jeszcze jedno pytanie, wskaźnik od Łady będzie chyba źle pokazywał z czujnikiem od Clio??? No bo jak tu teraz założyć do Clio czujnik od Łady?

Jeszcze prośba mała o podanie symbolu czujnika bo w sklepie sprzedawca nie był pewien co mi proponuje.

No i mam problem.
Byłem w sklepie z miernikiem i zmierzyłem opór czujnika od Łady i od Clio, opór jest taki sam w tej samej temperaturze. Czyli teoretycznie wskaźnik od Łady powinien dobrze działać z czujnikiem od Clio ale tak nie jest. Już przy 60st. wskazówka wychyla się na 130st. Czemu tak jest? Chłopaki pomóżcie bo już nie wiem co robić.

Kup czujnik temperatury z glowicy. Wtedy gosc w sklepie powinien wiedziec o co biega.(lada)

Reszta to tylko zakrecenie go.
Nie wiem co on ma mierzyc(woda, olej). To tylko kwestia przykrecenia. Jesli do miski, to musisz kupic nakretke ktora wspawasz, a do niej wkrecisz czujnik.
Albo kombinowac przejsciowke Clio-Lada

Cytat:
2005-09-01 13:56:40, RuMuN pisze:
No i mam problem. Byłem w sklepie z miernikiem i zmierzyłem opór czujnika od Łady i od Clio, opór jest taki sam w tej samej temperaturze. Czyli teoretycznie wskaźnik od Łady powinien dobrze działać z czujnikiem od Clio ale tak nie jest.

No i prawidłowo. W stanie "spoczynku" mogą pokazywać to samo.

Cytat:
Już przy 60st. wskazówka wychyla się na 130st. Czemu tak jest? Chłopaki pomóżcie bo już nie wiem co robić.

Bo pewnie charakterystyka temp/opór jest inna w tych czujnikach.
Weź oba czujniki do domu, wrzuć do garnka z wodą i termometrem, podepnij do każdego osobny miernik i porównaj odczyty przy wyższych temperaturach. Na 99,99% będa różne.
Pozdro.

Nastąpiła wielka pomyłka Zegar źle pokazywał bo pomyliłem się w połączeniach. Teraz pokazuje dobrze (mam nadzieję), pokazuje około 90st. na rozgrzanym silniku więc chyba dobrze.

« Poprzedni | Następny »