Bicie w kierownicy i w pedale hamulca

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam.miesiąc temu zmieniłem w mojej ave tarcze na wiercone sportowe zimmermann i klocki ferodo.jednak to nie pomogło zlikwidować bicia w kierownicy przy prędkości 110 km/h.dodatkowo od kilku dni pojawiło się bicie w pedał hamulca przy hamowaniu,przy większych prędkościach.co może być przyczyną.czy to tylko tarcze?czy mogą to być łożyska,czy naprzykład krzywa piasta.dodam tylko ,że bicie to pojawiło się po kilkukrotnym wyjmowaniu skrzyni biegów,gdy miałem problem ze sprzęgłem.pomóżcie bo już mnie szlak trafia,ponad 600zł wydane na tarcze i klocki i żadnego efektu.czy to już tak ma być?

Mialem taki przypadek w golfie III mojego kumpla. Wymienial tarcze na nowe i nic nie pomagalo. Wkoncu sprawdzilem w warsztacie na specjalnym przyzadzie i okazalo sie ze piasta jest krzywa. Wiec masz 2 mozliwosci: albo wymienisz piasty a przy okazji lozyska, albo znajdziesz magika ktory przetoczy ci piaste bez demontazu calej reszty (moj kumpel wybral opcje druga........taniej).

Mialem taki przypadek w golfie III mojego kumpla. Wymienial tarcze na nowe i nic nie pomagalo. Wkoncu sprawdzilem w warsztacie na specjalnym przyzadzie i okazalo sie ze piasta jest krzywa. Wiec masz 2 mozliwosci: albo wymienisz piasty a przy okazji lozyska, albo znajdziesz magika ktory przetoczy ci piaste bez demontazu calej reszty (moj kumpel wybral opcje druga........taniej).

- bicie kierownicy przy większych prędkościach to:
a- złe wyważenie kół (99%)
b - luz na łożysku/ niewłaściwy montaż piasty
- bicie pedału hamulca to najczęściej pokrzywiona tarcza hamulcowa.

Może u ciebie uległa skrzywieniu w wyniku bicia od luzów na łożysku?

Jeżeli masz szerokie opony to dobre wyważenie jest niezbędne!
I może od tego zacząć?
Pzdr.

dzięki za rady.koła mam wyważone prawie jak w aptece,a co do łożyska to luu na nim praktycznie nie wyczuwam.jednak problem zaczął się chyba od momentu kilkukrotnej wymiany sprzęgła(pisałem o tym wcześniej)czy może piasta ustawić się krzywo od kilkukrotnego odkręcenia i przykręceniapólosi,a co za tym idzie łożyska?

Tak sobie myśle .. może właśnie przy dokręcaniu półosi coś spaprali... Od strony skrzyni trzeba zachowac jakis wymiar (dokładnie nie wiem o co chodzi) a od strony koła może za mocno dokręcili za ktorymś razem i sie coś zdeformowało... Zazwyczaj sie nie certolą tylko biorą wielgachny klucz udarowy...

Bicie przy hamowaniu moze byc jeszcze spowodowane źle zmontowanymi zaciskami po ich demontażu (magicy potrafią! Kafi świadkiem...) albo mega luzami na prowadnicach zacisku...

Drgania przy określonej prędkości to jakieś niewyważenie. Spróbuj pojechać na wyważanie kół zamontowanych na samochodzie. A juz wogole na sam początek to zamien koła przód<=>tył, nic to nie kosztuje.

Pozdrawiam

He he u mnie 3 kpl. się rozsypał właśnie po trasia 500km. i teraz zakładam BREMBO mam nadzieje że będzie3 doberze bo jak nie to piasty i półosie do wymiany.

Pozdro.

Kafi ja założyłem zimmermann wiercone,i myślę że jak to tarcze to chba ceramiczne trzeba będzie zakombinować.jednak myślę że to w czym innym tkwi przyczyna,może w łożyskach.pojadę jeszcze przetoczyć tarcze na samochodzie i zobaczę czy jest poprawa.jeśli tak to zacznę od łożyska w prawym kole,bo przy hamowaniu z prawej strony mocniej huczy.a jak się okaże że to łożysko to następnym celem będzie mechanik ,co mi to zrobił.chba też mu coś popsuję

a zaciski i klocki sam sobie zmieniam potem dokładnie myję i smaruję prowadnice żeby się nie zacierały

A co mechanik winien?????????????????

A co do toczenia to już pisałem bna ten temat LIPA!!!!!!!!!
Ile mają twoje tarcze przebiegu???
jak do 5kkm. to reklamuj mi już 2 kpl. uznali.

Pozdro.

Mialem podobne objawy gdy rozwarstwila mi sie tarcza hamulcowa.Pomierz dokladnie bicie czujnikiem zegarowym na piastach obu koł i dodatkowo na zalozonej i dokreconej tarczy hamulcowej.innych mozliwosci bicia nie bedzie.Wadliwe łozysko juz dawno dalo by znac o sobie sporym hałasem.

Kafi jednak zaryzykowałem i przetoczyłem na samochodzie tarcze(oczywiście te stare a nie zimmermana)i zobaczę co i jak ,jak będzie dobrze to przetocze te sportowe i będe śmigał,

dzięki i pozdrowionka