MotoNews.pl

Rover - diagnostyka przez PC

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czy jest takie urządzenie które podłącza się do PC-ta na którym można zrobić diagnostyke silnika 1,4

Jest nazywa się Rover Testbook i kosztuje furę kasy
Jest to podobno 486 wzbogacone o kartę komunikacyjną i oczywiście odpowiedni soft. Jak na razie nikt chyba nie dotarł do etapu ożenienia silniczka K16 ze zwykłym PCtem Będzie coraz trudniej, bo z tego co doczytałem się, magistrala komunikacyjna ECU ustandardyzowała się dopiero gdzieś w 96roku - m.in. zrezygnowano z 3 pinowego złącza.

Jeszcze jedno - gdyby ktoś wiedział coś więcej, to też jestem zainteresowany

Dzbanek

[ wiadomość edytowana przez: dzbanek dnia 2003-10-30 09:54:48 ]

Panowie, a czy da sie z Rovera zczytać kody błędów na podstawie migającej lampki tak jak w Abimexie. Chodzi mi o metodę spinacz biurowy wetkniety w gniazdo. Proszę o rzetelna odpowiedź bo ewentualnie wykonam taką operację w nie swoim samochodzie

Cytat:
2006-10-06 11:49:07, wioora pisze:
Panowie, a czy da sie z Rovera zczytać kody błędów na podstawie migającej lampki tak jak w Abimexie. Chodzi mi o metodę spinacz biurowy wetkniety w gniazdo. Proszę o rzetelna odpowiedź bo ewentualnie wykonam taką operację w nie swoim samochodzie

Masz okazję być odkrywcą tego systemu.

-----------------
"Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz.
To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat.
Fiacior mój to jest to, kocham go..."

Cytat:
2006-10-06 11:49:07, wioora pisze:

A skad ty tam lampke awarii załatwisz?

Pany gdzie w wawie mozna podpiac poldorovera pod testbook'a?

Senn wstrzymaj się bo mam w domu kupę schematów różnych interfejsów diagnostycznych do PC - ale czy do rovera to nie mam pojęcia.

swiety93, fajnie by bylo gdybys mial schemat, ale tego nikt nie ma

Senn, ja podlaczalem polda na bokserskiej, jest tam/byl maly serwis rovera. pare late temu kosztowalo to chyba 100zl, a teraz to nie wiem ile. daj znac ile teraz, bo tez bede musial sie podlaczyc.

[ wiadomość edytowana przez: -Marcin- dnia 2007-05-23 22:19:39 ]

Święty obawiam sie ze do roverka bedzie problem z interfejsem i pozostaje tylko Testbook, ale poszukaj bo moze mamy za mala wiedze w tym temacie.

Co do tej Bokserskiej to kurna drogo jakos. W Lublinie do niedawna bylo 30zeta a teraz chyba 50.

Tyle kosztowalo z 4-5 lat temu. Mozliwe, ze teraz jest taniej. Nie wiem.

Na dysku nic nie znalazłem ale czy w rover-rze jest taki port jak tutaj narysowany??

http://tuning-diesels.com/Eobd/eobd.htm

Muszę poszukać bo miałem schemat kableka do diagnostyki z jakiegoś lotusa - o ile się nie mylę to mają podobny sterownik do rovera (o ile nie podobne silniki)

Właśnie bo nie wiem ale jeśli w poldroverze jest inteface zgodny
ALDL to nie powinno być problemów.

[ wiadomość edytowana przez: swiety93 dnia 2007-05-24 20:57:44 ]

Niestety nie jest to takie zlacze , roverek ma takie dziwne , okragle z trzema pinami. Jakis czas temu szukalem w Tarnowie , zaden wiekszy warsztat nie jest w stanie tego zdiagnozowac.

tutaj jest schemat interfejsu do PC na ALDL do lotusa - inny port ale wykorzystuje tylko 3 piny , trzeba by było sprawdzić co tam jest na tym porcie , jak masa , +12v i dane to można spróbować tego schemaciku. Ale musialby mi ktos udostepnic Roverka do experymantów

[ wiadomość edytowana przez: swiety93 dnia 2007-05-24 21:51:06 ]

Lotus Elise byl napedzany silnikami serii K, ale Esprit to nie wiem. Do testow moglbym sprzeta udostepnic. W razie czego mam chyba dwa kompy rezerwowe

Cytat:
2007-05-25 07:56:38, Senn_PTK pisze:
Lotus Elise byl napedzany silnikami serii K, ale Esprit to nie wiem.

Esprit jest napędzany silnikiem lotusa. IMHO nie może mieć on elektronicznie nic wpólnego z PowerTrain K series.

Problem po czesci rozwiazany -> http://www.fsoptk.pl/forum2/viewtopic.php?p=381363#381363[addsig]