Wymiana silnika

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
hej jestem nowy.
mam pytanko.posiadam tojote carine 1600 16V 96 rok. 4AFE.buda spoko ale silnik zajechany troche. mam okazje kupic silnik z rozbitego avensisa 1999 rok tez 4AFE. ze skrzynia biegow.zastanawiam sie czy wszystko bedzie pasowalo. mozecie poradzic. z gory dzieki

weź silnik z komputerem i osprzetem. wtedy sie na pewno uda

Ja tam bym sie bal..kiedys wymienialismy silnik w nissanie - byl z tego samego modelu tylko rok mlodszy - musialem wymianiac kolektory, przedluzac przewody a na koniec okazalo sie ze skrzynia nie pasowala i trzeba bylo wrocic do starego silnika - zrobilem mu remont kapitalny (szlify w dobrej firmie, wymiana tlokow itp. itd.) i chodzil jak nowy. Tu dochodzi jeszcze elektronika - no i avensis to nie carina - japonczycy co chwilka nawet w tym samym modelu cos zmieniaja...jak nie masz do tego silnika komputera to na dzien dobry trzeba dac sobie spokoj-wedlug mnie sliski temat...

co to jest osprzet.ta avensis z ktorej mam miec silnik jest rozbita z tylu. przod jest ok. moge zabrac wszystko. tylko porzdzcie na co zwracac uwage. a tak wogole to ja pisze z anglii. silnik mam za 85 funtow ze skrzynia 120 a o reszczie nie myslalem.poradzcie na co mam zwracaac uwage zeby niie wyspiarze nie wystawili.dzieki

angole zawsze oszukują. na pewno cie przerobią. osprzęt silnika to wszystko co powoduje że silnik jeździ. czyli kable , kolektory czujniki, komputer, wiązki elektryczne i całe to wszystko co przykręcone jest do silnika

Pomysl lepiej o remoncie - dobrze zrobiony sprawi ze autko bedzie chodzic jak nowe - z wymiana silnika jest zawsze problem - a to inaczej poprowadzone kanaly plynu chlodniczego w glowicy czy w bloku a to czujnik albo lapa silnika w innym miejscu, inna instalacja elektryczna i wiele wiele innych tematow...jakis czas temu chcialem wymienic silnik u siebie-okazalo sie ze roznic (przede wszystkim w glowicy) bylo tyle ze po wymianie samochod mozna by nazwac mutantem i nie chodziloby to dobrze - wszystko jest wyliczone bardzo precyzyjnie i tylko w oryginale chodzi jak powinno a mocno masz zuzyty ten silnik ???