MotoNews.pl

Znika sprzegło Carina 1.6

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich, od prawie roku jestem wlascicielem Cariny E "92 1.6 i mam same problemy ( przebieg 250 tys. ) teraz co mnie gnebi to " znikajace sprzęgło " tarcza, docisk i łozysko wymienialem zaraz po kupnie. Pomocy !!!

Odpowietrzenie układu nie pomoga? cokolwiek "znikanie sprzegła" oznacza

Pozdrawiam

Niestety, robiłem to już kilka razy.... Chwilke jest dobrze i powrotem to samo. Często znika przy hamowaniu, tak jakby servo miało cos z tym wspólnego. Wczoraj wymienilem plyn w calym ukladzie i do w-wy dojechalem ( z legionowa ) ale obawiam sie ze to nie calkowita przyczyna, pedal troszke wariuje - łapie raz wyzej raz nizej...

1. Odpowietrzyć.
2. Obadać wizualnie pompę i siłownik sprzęgła na okoliczność wycieków płynu, sprawdzić i obserwować uważnie stan płynu w zbiorniczku.
3. Sprawdzić stan przewodu(ów) elastycznych.
1,2,3 w porządku - zacząć się martwić Żartuję...

Pozdro.

O, widzę, że się spóźniłem

Płynu nie ubywa przypadkiem ?
Jak nie ubywa, kupiłbym reperaturkę pompy i od tego zaczął.
Jeszcze ten przewód elastyczny, czy nie ma pękniętego oplotu i czy balon się z niego nie robi ?
Pozdro.

A może na początek wysprzeglik? sa w sprzedaży reperaturki ( koszt ok 12 pln ) może od tego zacząć, co Wy na to ?

W sumie racja. Patrząc od strony pracochłonności to siłownik jest pierwszy do zrobienia.
Jedno małe ale... co prawda nie wiem jak dokładnie jest zbudowany siłownik, ale wydaje mi się, że jakby to on przepuszczał, to byłby widoczny wyciek na nim
Natomiast pompa jest trochę bardziej rozbudowana i może nie cieknąć lub wyciek będzie niewidoczny ze względu na jej umieszczenie.
Ale to tylko moje dywagacje, bo nie miałem jeszcze konieczności zaglądania akurat do tego układu
Zobacz jeszcze na pedał sprzęgła, a w zasadzie na bolec, który naciska na pompę, czy nie jest mokry.
Pozdro.

Zgadza się - u mnie ciekło po bolcu pompy.... Wystarczy zdjąć dolną osłonę kolumny kierownicy i od razu bardzo dobrze widać...

Może tez być tak, że nic nie cieknie a układ się zapowietrza. Nie zwraca się na to uwagi, bo działa ładnie pięknie... I tak sobie kiedyś pięknego poranka odpalam samochód aby wrócić z dyskoteki do domciu a tam biegi nie wchodzą (zimą).... Jedynkę udało się wbić ... potem 3 i 4 bieg. Wracałem całą drogę na 4-ce, zakręty, ronda, skrzyżowania - nigdzie się nie zatrzymywałem Dobrze ze noc była

A co do demontażu pompy - jest trochę wygibasów

Pozdrawiam

Dzięki wielkie, w takim razie musze bardziej sie temu przyjrzeć ... Dziwne tylko to ze płynu nie ubywa, nawet gram.

pozdrawiam

W jego miejsce wchodzi powietrze i sie gdzieś tam w układzie blokuje...

Powodzenia!

Witam wszystkich
a wiec sprawa sie wyjasnila, po środowym powrocie z Woli do legionowa bez sprzegła o 18-ej ( padło calkowicie ) okazało sie, ze cylinderek w pompie sprzegła uległ biodegradacji . Koszt naprawy uff... całe 12 pln.
Dzięki za cenne uwagi i podpowiedzi. dzisiaj moja toyka smiga jak szalona... ciekawe do kiedy

pozdrawiam