Damian21214 SYMPATYCZNY GOŚĆ Pontiac Fiero '88 Katowice | Witam,
poniewaz jestem dosyc na biezaco w temacie napisze co wiem z doswiadczenia i "zza kulis" o amorkach, olejowe pomine milczeniem bo praktycznie nie mialbym sumienia komus takie polecac ma jac do wyboru gazowo-olejowe.
Siedze zawodowo w temacie od "dluzszego" czasu i jezeli mialbym cokolwiek doradzac to kilka uwag na temat producentow:
1. KYB - bardzo dobre amortyzatory, srednia- wysoka cena, awaryjnosc na srednim poziomie, srednia jakosc rozpatrywania reklamacji
2. Sachs - dobre amorki, srednia cena, awaryjnosc na wyzszym poziomie niz srednia, srednia jakosc rozpatrywania reklamacji
3. Gabriel - srednie amortyzatory, cena stosunkowo atrakcyjna, dosyc duza awaryjnosc, rozpatrywanie reklamacji na dobrym poziomie
3. Monroe - bardzo dobre amortyzatory, cena wyzsza od sredniej, niska awaryjnosc, rozpatrywanie gwarancji na najwyzszym poziomie
4. Bilstein - super amorki, wysoka cena, awaryjnosc na przyzwoitym poziomie, rozpatrywanie gearancji srednio na jeza
5. Krosno - zdecydowanie najslabsze amorki, bardzo niska cena, duza awaryjnosc, reklamacje na nizszym niz sredni poziom
6. KONI - zdecydowanie topowe amorki, bardzo wysoka cena, najnizsza awaryjnosc, rozpatrywanie reklamacji srednio
7. Inne typu Record, Alco etc. - jakosc wyzsza niz Krosno, ceny podobne, reklamacje bywa bardzo roznie.
Generalnie ja zawsze namawiam klientow na Monroe, pomimo wyzszej niz przecietna cena, dobra jakosc, ale przedewszystkim Monroe w Polsce bije wszystkich na glowe jakoscia ropatrywania reklamacji, nie ma wysylania amorkow do oceny, czekania itd, wymienia sie od reki i juz. Pisze to z punktu widzenia czlowieka ktory na codzien sprzedaje i montuje "troche amortyzatorow" to pozniej do mnie wracaja ludzie z ewentualnymi reklamacjami i na mnie klna jezeli musza na okres rozpatrzenia reklamacji kupowac nastepny zestaw amorkow i pozniej dostana zwrot kasy albo i nie.
W sumie powinno mi byc wszystko jedno co sprzedaje klientowi bo na wszystkim zarabia sie podobnie, ale jakos nie mam sumienia wpuszczac czlowieka, ktory czesto wydaje ostatni grosz, w kanal mowiac "Panie mam dla Pana bardzo tanie Delphi, sa super".... Jezeli ja mialbym wybierac to w warunkach Polskich tylko Monroe, ewentualnie KYB... To takie moje skromne zdanie... |