Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Mateusznia SYMPATYCZNY GOŚĆ takietam... wieś gdzieś (pod Wawą) | 2005-09-12 22:34:38 Byłem z rodzinką na Równicy pobawić się ekstremalnie na... wiszących mostach linowych i innych linowych atrakcjach. Znalazłem opis:
"PARK LINOWY NA RÓWNICY Marzyłeś kiedyś o zjeżdżaniu na linach rozpiętych między wysokimi drzewami niczym legendarny Tarzan? Teraz będziesz miał okazję to zrobić. Na szczycie ustrońskiej Równicy powstaje atrakcja dla turystów lubiących ekstremalne rozrywki - pierwszy w Polsce park linowy. Jego właściciel Artur Ciszewski napatrzył się na podobne pomysły za granicą, m.in. w Niemczech i we Francji. - Przekonałem się, że to nie tylko sprawa świetnej zabawy, ale też miejsce, w którym ludzie mogą przełamać swoje słabości, uwierzyć w siebie. - opowiada Ciszewski. Planowanie parku zajęło pół roku, prace w terenie rozpoczęły się w marcu. Miejsce na popularnej wśród turystów Równicy, tuż obok schroniska, wybrano nieprzypadkowo. Na sporym, spadzistym terenie rosną potężne, zdrowe buki. Zamontowano już na nich 31 drewnianych platform na wysokości od 2 do 12 m. Teraz między kolejnymi drzewami zawieszane są poszczególne elementy, m.in. różnego rodzaju mosty i przeprawy z belek, sznurowych pętli, opon. Są też kładki i liny do tzw. zjazdów tyrolskich. Najdłuższy będzie miał - bagatela - 45 m. Każdy element zabezpieczony jest stalową liną, do której uczestnicy zabawy będą się przypinać specjalistyczną uprzężą. Dostaną też specjalny kask i zostaną odpowiednio przeszkoleni. Bezpieczne są również drzewa - przed zamontowaniem platform obłożono je filcem, a liny oparto na grubych klockach. W parku będą dwie trasy: trudniejsza, w ramach której trzeba będzie przejść 24 platformy i łatwiejsza z 17 platformami. Obie mają kilkaset metrów długości. Dzięki nim można będzie spędzić nad ziemią od 45 minut do 2 godzin. Jest jednak pewne ograniczenie - z wymienionych atrakcji będą mogły korzystać osoby mierzące min. 140 cm. Pierwszych gości park przyjmie w pierwszej połowie lipca." BAJKA! POLECAM! |
![]() Grzesiek SYMPATYCZNY GOŚĆ Opel Astra II/ HONDA ... Białystok | 2005-09-13 10:30:10 Masz jakiegoś linka?
gdzie to konkretnie jest ta Równica, bo nie chce mi się szukac ![]() wydaje się ciekawe kiedyś miałem okazję zjechac na linie nad wodą,ale kolejka była niesamowita, baby z dziećmi wkoło wiec po 10 minutach mi się odechciało u nas małpim gajem nazywają teren do ćwiczeń dla żołnierzy |
![]() Mateusznia SYMPATYCZNY GOŚĆ takietam... wieś gdzieś (pod Wawą) | 2005-09-14 21:22:21 Takie tam ekstrimy:
![]() Nie ma za dużo zdjęć, bo to nowa rzecz (ten Park linowy na Równicy), ale prowadzi to Funtour. Jakby się zebrało więcej ludu, to można i imprezę grupową zorganizować (paintball, quady, zabawy "linowe", etc.). Czego dusza ekstremalna zamarzy ![]() |
![]() Mateusznia SYMPATYCZNY GOŚĆ takietam... wieś gdzieś (pod Wawą) | 2005-09-14 21:26:15 Grześq -> ta Równica, to szczyt w okolicach Ustronia i Wisły. |
![]() kornat SYMPATYCZNY GOŚĆ BMW e-39 530d Wrocław | 2005-09-14 21:30:31 Robi wrażenie ![]() ![]() |
![]() Leszek_Gdynia (S) Przyjaciel LKP była LADA 21072 '88 Gdynia | 2005-09-14 21:33:20 Delikatny OT:
Mam gdzieś taki metalowy przykrecany znaczek "RÓWNICA" z orłem z 80 któregośtam roku ![]() ![]() Przepraszam za OT. |