MotoNews.pl

Małpi Gaj czyli wysokościowy extreem

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Byłem z rodzinką na Równicy pobawić się ekstremalnie na... wiszących mostach linowych i innych linowych atrakcjach. Znalazłem opis:

"PARK LINOWY NA RÓWNICY

Marzyłeś kiedyś o zjeżdżaniu na linach rozpiętych między wysokimi drzewami niczym legendarny Tarzan? Teraz będziesz miał okazję to zrobić.

Na szczycie ustrońskiej Równicy powstaje atrakcja dla turystów lubiących ekstremalne rozrywki - pierwszy w Polsce park linowy. Jego właściciel Artur Ciszewski napatrzył się na podobne pomysły za granicą, m.in. w Niemczech i we Francji. - Przekonałem się, że to nie tylko sprawa świetnej zabawy, ale też miejsce, w którym ludzie mogą przełamać swoje słabości, uwierzyć w siebie. - opowiada Ciszewski.

Planowanie parku zajęło pół roku, prace w terenie rozpoczęły się w marcu. Miejsce na popularnej wśród turystów Równicy, tuż obok schroniska, wybrano nieprzypadkowo. Na sporym, spadzistym terenie rosną potężne, zdrowe buki. Zamontowano już na nich 31 drewnianych platform na wysokości od 2 do 12 m. Teraz między kolejnymi drzewami zawieszane są poszczególne elementy, m.in. różnego rodzaju mosty i przeprawy z belek, sznurowych pętli, opon. Są też kładki i liny do tzw. zjazdów tyrolskich. Najdłuższy będzie miał - bagatela - 45 m.

Każdy element zabezpieczony jest stalową liną, do której uczestnicy zabawy będą się przypinać specjalistyczną uprzężą. Dostaną też specjalny kask i zostaną odpowiednio przeszkoleni. Bezpieczne są również drzewa - przed zamontowaniem platform obłożono je filcem, a liny oparto na grubych klockach.

W parku będą dwie trasy: trudniejsza, w ramach której trzeba będzie przejść 24 platformy i łatwiejsza z 17 platformami. Obie mają kilkaset metrów długości. Dzięki nim można będzie spędzić nad ziemią od 45 minut do 2 godzin. Jest jednak pewne ograniczenie - z wymienionych atrakcji będą mogły korzystać osoby mierzące min. 140 cm. Pierwszych gości park przyjmie w pierwszej połowie lipca."

BAJKA! POLECAM!

Masz jakiegoś linka?
gdzie to konkretnie jest ta Równica, bo nie chce mi się szukac

wydaje się ciekawe
kiedyś miałem okazję zjechac na linie nad wodą,ale kolejka była niesamowita, baby z dziećmi wkoło
wiec po 10 minutach mi się odechciało

u nas małpim gajem nazywają teren do ćwiczeń dla żołnierzy

Takie tam ekstrimy:

Nie ma za dużo zdjęć, bo to nowa rzecz (ten Park linowy na Równicy), ale prowadzi to Funtour.
Jakby się zebrało więcej ludu, to można i imprezę grupową zorganizować (paintball, quady, zabawy "linowe", etc.). Czego dusza ekstremalna zamarzy . Trzeba by troszkę kaski wyłożyć, ale im większa grupa, tym taniej per capita. Ale już same zabawy linowe (nie pamiętam dokładnie, ale chyba 15,-PLN za 1 wejście, po którym miałem już dość) wystarczą!

Grześq -> ta Równica, to szczyt w okolicach Ustronia i Wisły.

Robi wrażenie chętnie bym podjechał gdybym miał trochę bliżej

Delikatny OT:

Mam gdzieś taki metalowy przykrecany znaczek "RÓWNICA" z orłem z 80 któregośtam roku Byłem na wczasach z rodzicami w Ustroniu w osrodku górniczym w Ondraszku. Takie kiedyś były wymiany - górnicy jechali do osrodków stoczniowych nad morze a rodziny stoczniowcow w góry

Przepraszam za OT.

w szklarskiej od kilku lata pomiedzy skalami na Kruczych skalach rozciagniete sa mostki... zjazd tyrolka na drugo strone rzeki nad ktora sklaki sie znajduja. wysokosc tez spora... oprocz tego wspinaczka... wszystko znajduje sie przy wyjezdzie ze Szklarskiej w strone granicy z Czechami w Jakuszycach....

...osobiscie mam lek wysokosci .... ale walcze z tym.... i zaczyna przechodzic )