Mam od pewnego czasu problem ze świerszczami, lubię niestety ciche auta. Z częścią św. sobie poradziłem demontując częściowo lub podważając w kabinie plastiki i wciskając silikon. Nie zdajecie sobie sprawy jakie to skuteczne np. takie plastiki zasłaniające szczelinę przy mocowaniu pasów, uchwyt od przednich drzwi, przy fotelach itp. Z stukami przy kierownicy z oczywistych względów nie dałem sobie rady dlaczego? ogólnie wiadomo. Gorzej ze stukami rozlegającymi sie na dwóch tylnich słupkach, objawiają się one na nierównościach. Diagnoza jednego z polecanych na forum warsztatów była jednoznaczna wszystkie amortyzatory do wymiany(12kkm przebiegu). Badanie na szarpakach tego nie potwierdziło, jak również prowadzenie auta. Ale ....... na własną odpowiedzialność i zgodnie z opinia forumowiczów jakiej zasięgałem, opinią warsztatu i przebiegiem wymieniłem za około 630zł dwa tylne amory na gazowe kyaby. Niestety różnicy w prowadzeniu auta nie odczułem, co gorsza stuki dalej dochodzą, a od wymiany amorów przejechałem w wakacje 1700km. I teraz mnie diabli biorą, łączniki stabilizatorów, gumy są ok. Co to może być ? chyba rozbiorę tylną kanapę. A może to rolki napinaczy od pasów? klapa bagażnika na pewno nie, Wszystko w bagażniku przejrzane, popodkładane gąbki. P o r a d ź c i e.
Następnie tylko przy ok. dwóch tysiącach obrotów słyszę dziwne brzęczenie od strony silnika czy jest to jedynka, dwójka, czy trójka. Mechanik mówił, że daje taki efekt łączenie spreżynowe z przodu wydechu i ave tak mają. Faktycznie sam słyszałem ave taką jak moja i również miała taki dźwięk, ale chyba można się tego pozbyć? Mechanik czymś przesmarował i na jakis czas ucichło ale może jest sposób na dłuższy efekt- w nowych też tak było?(kupiłem używane auto)
Następna sprawa wymieniłem pasek rozrządu wg. mechanika był przesunięty o 2 kreski i od tego czasy zamiast wzrostu odczułem spadek mocy czy to, że rozrząd jest ok można stwierdzić bez jego demontażu? a może to przesunięcie 2 kreski tak miało być? silnik ma 1.6 ale za dużo nie wymagam.
Pozdrawiam
Tomek