Ile za naprawe alternatora ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich.
Czy naprawa ukladu prostowniczego w altrnatorze to duzy klopot ?
Co nalezy sprawdzic ? Jak sie do tetgo zabrac ? Jakich narzedzi bede potrzebowal gdbym sam chcial to zrobic ?

Bylem u mechanika i zaspiewal mi 150 zl. Czy to duzo ???
Walniety alternator obajwia sie w moim Escorcie pulsowaniem wszystkich swiatel ( zewnetrznych i wewnetrznych). Mieliscie moze takie objawy ???
Z gory dzieki za odpowiedz

Witam. Co do naprawy to posiwc 2 godziny i sma to zrobisz. Musisz tylko wymontowac alternator sciagnac platikowa obudowe i odkrecic szczotki (regulator napiecia) wkładasz nowki wszystko skrecasz i jak nowe. Chyba ze masz za duzo pieniedzy i dac złodziejowi te 150 zł . Ale mi by było szkoda. Pozdrawiam

Cytat:
2005-09-07 23:10:51, rafisz_85 pisze:
Chyba ze masz za duzo pieniedzy i dac złodziejowi te 150 zł . Ale mi by było szkoda. Pozdrawiam

Jesli kazdego elektryka samochodwego, ktory porzadnie wykonuje swoja robote i chce zarobic na utrzymanie rodziny nazywasz zlodziejem, to na starcie masz ode mnie w pape

Sam to zrobisz , tam sa tylko dwie śrubki ktore trzymaja regulator napiecia na miejscu mozesz nawet go kupic cały nowy- koszt regulatora to 50zł tylko trzeba go dobrze i dokladnie założyc by po przekreceniu kluczyka nie urwało Ci szczotek.Najlepiej wymontowac alternator ale ja to robiłem bez demontarzu i trwało to 20 minut i po bólu.

mysle że za wymianę regulatora napięcia to bardzo dużo 150 zł jest to prosta wymiana myslę że 50 zł to może być. Za 150 to masz drugi używany alternator w 100% sprawny.

Toradek mowie o tym jednym elektryku który sobie zyczy 150 zł za odkrecenie kilku srubek, a sam wiesz jacy sa fachowcy w dzisiejszych czasach, sam nieraz sie przekonałem i wiem ze takich ludzi ktorzy pozadnie wykonuja swoja prace jest bardzo bardzo mało. Wiec zastanów sie komu chcesz dac w morde . Pozdrawiam

Faktycznie, odkecenie kilku srubek, diagnostyka, przetoczenie pierscieni, sprawdzenie na probierce, montaz (demontaz) - wiedza - dzisiaj sa nic nie warte. Gdyby wszystko bylo takie proste to moj ojciec nie musialby naprawiac po partaczach i domowych robotkach. A czasami jest do naprawy wiecej niz bylo przed uszkodzeniem.

Jeszcze raz Ci mowie - uwazaj jak mowisz o ludziach zarabiajacych na chleb

Nikt nie pisał że twój ojciec obdziera kogos za usługi więc o co podniecanie się fakt sa dobrzy i zli fachowcy i koniec tematu.

ktos tu zapomniał ze my tu jestesmy tez po to by dordzac jak ktos ma sobie poradzic sam i samemu to naprawic jesli jest taka mozliwośc i to tyle ,a przy tym temacie akurat sie da, a 150 zł za naprawe alternatora to jest przesada bo za to kupisz cały po regeneracji , wiec czy cienki mechanik czy boss to jest i tak drogo!!
a np. na serwisie forda za wymiane uszczelki po głowicą spiewali mi 1000zł z planowaniem a zrobiłem to gdzies indziej za 480zł i nie powiem by na fordzie zarabiali na chlebczysty przekręt -fachowców i tyle.
pozdro.

Panowie a kto wogóle powiedział że za te 150zł to wymiana szczotek i regulatora ?
Może okazać się że poza tym do wymiany jest komutator. Niedawno to przerabiałem i zapłaciłem 100zł za wymianę komutatora, szczotek z regulatorem montaż i demnontaż. Dodatkowo należy pamiętać o łożyskach, może w tej cenie też była ich wymiana ?

Dziekuje wszystkim bardzo za odpowiedzi. Przekonaliscie mnie. Zabiore sie za to sam. Moze w weekend sie za to wezme.
Jak wszystko pojdzie dobrze to dolacze fotorelacje.

Ps. Ta mala sprzeczka byla zupelnie niepotrzebna.A czy gosc jest zwyklym naciagaczem, czy po prostu dobrym fachowcem moze sie kiedys jeszcze o tym przekonam.

Pozdrawiam.