Co to za świerszcz ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Własnie spod maski wydobywa sie odgłos bardzo podobny do odsglosu swierszcza ktory slychac zawsze wieczorami w trawce
Jak nacisne pedal sprzegla to znika puszczam sprzeglo znowu zaczyna.
Podczas wolnej jazdy zrobilem taki test i na biegu odgłos jakby zanika po wyrzuceniu na luz odgłos sie pojawia.
Wiem ze mam do wymiany sprzegło a docisk lekko szumi po wcisnieciu ale ten odgłos pojawił sie niedawno.
Ciekawy jestem co jest przyczyna ?
Czyzby juz docisk, sprezyna na tarczy sam nie wiem czy to oznaka ze ze sprzeglem musze sie bardziej sprężać ?

Być może łożysko wytarło już sprężynę w docisku "na przeot" i to świerszczy.
Kolega miał nie dawno tak samo w Punto

Świerszcz w silniku to nic innego jak napinacz paska klinowego. Przerabiałem to już w Avensis. Jest to wada techniczna. Mój kolega miał Avensis i podobny przypadek. Powiedziano mu w Holandii w salonie Toyoty, że tak już jest. Wymiana nie wiele dała.
Pozdrawiam

Nie to sprzeglo bo po nacisnieciu sprzegla swierszcz daje se siana
Dzisiaj corollka jedzie do lekarza ze sprzeglem( nowe) i wyniane plynow ustrojowych (skrzynia plus silnik)

Jak wyniki "wizyty u lekarza"? Osobiscie sprzęgło wymieniałem również w serwisie w Radości. Objawem był jednak stukot. Mogę się mylić bo z rzeczami martwymi nic nie wiadomo. Pozdrawiam.

No i ogladalem sprzeglo , tarcza nawet spoko do nitow jeszcze zostalo troche tak ze mogla by jeszcze sie nadac ale docisk i jego "słoneczko" jakos poodginane te preciki w jedna strone ciekawe dlaczego nie wygiete symetrycznie
No a łozysko to wogole szumialo w rekach jak sie go obracalo i caly srodek byl zjechany sadzac po odglosach jakie wydawalo.

Teraz zalozylem całe sprzeglo NKK z JC jest spoko )
Ma ktos takie sprzegielko , moze jakies doswiadczenia jak sie sprawuje ?

Cromm - gdzie robiłeś sprzęgło ???