MotoNews.pl

Problemy na Pb (autoadaptacja)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Może ktoś ma teorie co może powodować rozregulowanie kompa od benzyny przy jeździe na Lpg. Na gazie auto chodzi super. Tylko przy odpaleniu na benzynie chodzi delikatnie mówiąc słabo. Wydaje się jakby nie chodził na tzw wszystkie gary. Po przełączeniu na gaz jest ok. Problem w tym że przełączanie zależne od temp silnika.
Po resecie kompa samochodu (odłaczenie akumulatora na pewien czas) silnik chodzi idealnie na benzynie i gazie. Po dłuższej jeździe na Lpg problem wraca i znowu reset i jest OK.
Instalacje mam II gen z kompem Bingo S-4. Auto jak w profilu z silnikiem 8 zaworowym.
Z góry dzięki za wszelkie sugestie.

[ wiadomość edytowana przez: michu808 dnia 2005-09-15 09:24:25 ]

Moim skromnym zdaniem Masz źle ustawioną emulację wtrysków i/albo sondy lambda i ECU uczy się błędów, które potem chce skorygować. Podejrzewam, że dłuższa jazda na Pb (bez resetu) też zniwelowałaby problem. Niestety nie znam tego silnika i nie wiem jak tą emulację wtrysków ustawić, bo przy sondzie to mniejszy problem. Po pierwsze musisz wiedzieć jaką Masz sondę, a potem w programie ustawić odpowiednią i rodzaj emulacji dla niej, możliwości nie jest wiele, więc parę prób powinno zaowocować poprawą (o ile to wina emulacji sondy). Jednak myślę, że to wtryski, a tu już trzeba odpowiednio dobrać czas emulacji.