MotoNews.pl
3 Abimex, tym razem nietypowo (czujnik położenia wału do 125p) (164108/27) - PT

Abimex, tym razem nietypowo (czujnik położenia wału do 125p)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Szukałem w archiwum ale nie znalazłem nic na ten temat. Mam kilka pytań w związku z zaadaptowaniem kilku elementów abimex'a do Fiata 125p.

1. czy można założyć koło sygnałowe z czujnikiem położenia wału z Poloneza do Fiata 125p (silnik tzw. polonezowski, czyli na pasku rozrządu)? Będzie to pasowało bez żadnych większych modyfikacji?

2. koło sygnałowe położenia wału jest na małym kole pasowym rozrządu i jest jego integralną częścią?

3. jaki układ zębów ma to koło? jakiś standardowy typu 32-1 czy coś innego? jeśli inny to ile ma zębów i czy ma 'wycięcie'?

4. w jaki sposób zamontowany jest czujnik położenia wału? osłona rozrządu jest zmodyfikowana?

5. jest to czujnik indukcyjny czy hall'a?

może dysponujecie jakimiś rysunkami poglądowymi czy schematami montażu tej części układu abimex'a? Ewentualnie może znacie jakieś źródło gdzie mogę znaleźć wersję elektroniczną manuala do Poloneza gli?

z góry dziękuję za pomoc
pozdrawiam

1. Możesz-będzie pasowało na wał.
2. Dziwny sposób postawienia pytania ale powiem tak: na kołnierzu koła pasowego wału od strony paska rozrządu są nacięcia (nie pamiętam w tej chwili ile ale bodaj 4)
3. Koło od abimexa nie ma zębów tylko nacięcia (patrz wyżej)
4. Inna jest osłona rozrządu (ta aluminiowa). Czujnik jest w nią wsadzany i przykręcany
5. Nie mam pojęcia

Polecam książki o Polonezie - Morawskiego lub Trzeciaka.
Koło rozrządu jest identyczne w wersji wtrysk i w wersji gaźnik. Jedynie koło pasowe jest inne. Ma 7 nacięć. 6 co 60 stopni i jedno fazujące - w jednym miejscu są 2 obok siebie.
Obudowę rozrządu najlepiej wymienić na polonezowską (o ile nie jest to jedyne możliwe rozwiazanie)
Jeśłi dorwiesz cały silnik to jest to przeróbka plug and play.

-----------------
"Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz.
To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat.
Fiacior mój to jest to, kocham go..."

Dzięki za wszystkie odpowiedzi.. wynika z tego że abimex nie będzie do mojego projektu się nadawał. Natomiast przypadkowo znalazłem na waszej stronie artykuł o montażu wspomagania do Poloneza i zainteresowało mnie zdjęcie koła pasowego

rozumiem że to koło też podejdzie bez problemu do DFa? jak wygląda sprawa ilości zębów - jest to typowy boschowski układ 60-2?

pewnie tak. ktoś to liczył???
Ale do zwykłego gaźnikowca pasuje jak ulał.

-----------------
"Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz.
To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat.
Fiacior mój to jest to, kocham go..."

Ad5. To jest czujnik Halla.

Cytat:
2006-11-03 11:50:49, Kobas pisze:
Ad5. To jest czujnik Halla.

w abimexie jest czujnik indukcyjny a nie halla. gdyby był na czujniku halla, całość byłaby 5-6 razy mniejsza!