Ostatnio znalazłem na olx interesującą ofertę; silnik 1.7 z niwy 2000rok a więc na monowtrysku za atrakcyjną cenę. Mam zamiar go zeswapować w majóweczkę. Dzieje się to z racji, że mój obecny silnik pożera niebotyczne ilości oleju, i od czasu wymiany w grudniu tak do początku marca ciśnienie oleju znacząco spadło i się często świeci kontrolka oraz czuć w spalinach. Tak więc do wymiany uszczelniacze zaworowe a może i uszczeleczka pod głowicą :/. Nie jest to dziwne jeśli silnik przejeździł 34 lata.
Ten drugi 1.7 ma przebieg ok 120tysiecy z tego co się dowiedziałem i rok jeździł na gazie. Czy samochód będzie przez to odczuwalnie mocniejszy i lepiej przyspieszał? Różnica jest nieduża, a muszę dokupić mu jeszcze komputer i różne bajery. Jeżeli ktoś ma doświadczenie ze swapu gaźnikowca na wtryskowca proszę o info co trzeba pozmieniać. Chętnie zmienił bym przepustnicę na klasyczny gaźnik ale nie wiem czy to jest możliwe (i z tego co się orientuję kopułkę i paluch?). Pzdr!
[ wiadomość edytowana przez: 350lada dnia 2017-04-18 12:07:24 ]

Da się z 1.7i zrobić 1.7 gaźnik? Po prostu nie widzi mi się układanie nowych wiązek kabli. Sądzę, że to prostsze rozwiązanie.