MATY BITUMICZNE FIL I WYCISZANIE

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam mam pytanko!!!
Wiem że temat był poruszany już kilka razy starałem się wszystkie przeczytać a teraz bardziej to może podsumować.
Słuchajcie problem polegam na tym że każdy ma sposób na wyciszanie auta i nie wiadomo z czego wybrać ja mam taki pomysł na wyciszanie jeśli chodzi o wewnątrz samochodu. Co o tym sądzicie.
PASTA GŁUSZĄCA+MATA BITUMICZNA+FILC
Na allegro pasy sprzedają za 20 zł
Maty APP za 5 zł
co do filcu nie mam pojęcia ale mówią że to bardzo skuteczne nie wiem gdzie ich szukać (oprócz giełd i sklepów motoryzacyjny można użyć filcu w sklepach za materiałami???), za ile i czy to jest taki filc jak np. wkładki do butów czy jakiś inny. Opiszcie jakie macie doświadczenia lub inne skuteczne pomysły pozdrawiam

o ile maty bitumiczne i pasty głuszące są ok to do filcu miałbym pewne obawy czy nie będzie zbierał wilgoci co z tym się wiąże zaczynał śmierdzieć po pewnym czasie i gnić powolutku.

Tak z filcem to trzeba ostrożnie. Ja seryjnie mam filc na ściance za tylnymi siedzeniami i przegrodzie kabina<=>silnik. Można go więc dawać tam, gdzie nie ma ryzyka że sie zachlapie.
Ja jak bede wyciszał to dam 2 warstwy mat (np na podłoge) i na to konserwacja "baranek" - takie jak na progi (z zewnątrz). Szybko to schnie i tworzy elastyczną, choć twardą powłokę. Powinno to działać całkiem całkiem. Wiem, że tak niektórzy robią w drzwiach, żeby uszczelnić dokładnie maty - aby woda nie wchodziła pod jakieś zagiecia i w rowki między matami.

mundek111, zapodaj jakieś foto z prac jak już się zdecydujesz.

Pozdrawiam

Również obawiam się tego filcu że będzie pochłaniał wilgoć ale ponoć najskuteczniejsza metoda jeśli chodzi o wyciszenie poza matami? Ponoć maty troche wygłuszają, ale główna ich rola to usunięcie drgań blach a filc to skuteczna metoda wygłuszania. Sam już nie wiem oczywiście zapodam zdjęcia po robocie, ale czy to robota na zime w nieogrzewanym garażu to nie wiem. Słyszałem jeszcze o jakiś płytach kellera ale też nie wiem o tym nic może ktoś ma jeszcze metody inne pozdrawiam

Mi sie wydaje że maty są super skuteczne. Jeśli masz miejsce to dołóż warstwe filcu+gumę grubą na kilka mm.
Swoją drogą filc był chyba podstawowym wytłumieniem "home made" zanim tak popularne zrobiły się maty.

A co chcesz konkretnie wyciszać, ze tak się boisz wilgoci?

Zima i maty to nie bardzo... jak zapewne wiesz im cieplej tym łatwiej się je układa.

Pozdrawiam

Praktycznie chce wyciszyć to co się da a zacząć bym chcial od drzwi potem bagażnik komora silnika itd. A nie wiecie ile przykładowo FILC może kosztować. Bo jak zażuce mate filc i jeszcze gume to chyba nie zamknę tego wszystkiego odp pozdrawiam

Cytat:
2004-12-06 21:53:51, MisiekII pisze:
Mi sie wydaje że maty są super skuteczne. Jeśli masz miejsce to dołóż warstwe filcu+gumę grubą na kilka mm. Swoją drogą filc był chyba podstawowym wytłumieniem "home made" zanim tak popularne zrobiły się maty. A co chcesz konkretnie wyciszać, ze tak się boisz wilgoci? Zima i maty to nie bardzo... jak zapewne wiesz im cieplej tym łatwiej się je układa. Pozdrawiam

Zawsze można podgrzewać suszarką ,o ile jest dostęp do prądu

A czy zna ktoś godny polecenia warsztat który jest w stanie wykonać wyciszenie samochodu ??

hm. kolejny górnik wątek z przed prawie roku!!!

Cytat:
2005-09-21 22:06:16, Kafi pisze:
hm. kolejny górnik wątek z przed prawie roku!!!

To chyba dobrze, ze nie zasmieca forum i nie robi nowego dublujacego watku

Nio może jeszcze powiesz że ten arheolog co wątek z 2003r. wyciągnoł????????

Nie no tutaj z wątkiem ok. Mmechu jestem z Tobą
Ale tamten archeolog którego Kafi ma na mysli to ... totalne przegięcie

A żeby bylo na temat... W Warszawie to ja nie pomoge, ale zakladów montujących car-audio na pewno jest sporo wiec mozna pojeździć i się popytac co robią, jak robią, zapisac... wrzucić na forum i wspólnie wybierzemy

Pozdrawiam