Dobre (?) żarówki

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Heja!
Mam problem z żarówkami.
Założyłem jesienią klosze do żarówek H-4 i super żarówki Osram bilux + 30%.
Zarówki swiecą nieziemsko, tylko... przepalają się- od października jedna wytrzymała do kwietnia, druga do wczoraj.
W seicento mam podobne żarówki Philipsa i wytrzymuja ok. półtora roku, przy czym Fiatem jeżdzę kilka razy więcej niż Ładną?
Wydaje się, że to wina żarówek, bo kupiłem matce energooszczędne Osramy [ do domu ] i też krótko świeciły.
Ale jak jest naprawdę?
Co polecacie?
Na razie kupiłem 2 podróby, żeby świeciły równo, ale na zimę wstawię jakieś inne "30%", tylko jakie?
Pozdr.
R

[ wiadomość edytowana przez: Pun dnia 2003-08-07 23:19:44 ]

Ja też Philipsa polecam.Mam te Premium +30% po 14 zł za sztukę i są git
gdyby mnie było stać,to kupiłbym te po 70 zł,ale narazie sie powstrzymam.Może kiedyś
Żarówki założyłem jakoś na jesieni zeszłego roku,i do tej pory(odpukać)są spoko,nic sie nie przepala.
pzdr Grzesiek
p.s. też mam osramy energooszczędne w domu i są do dupy.1/3 przepaliła mi się po dwóch miesiącach.

no tak.
sama nazwa mowi za siebie.
osram wiadomo do czego sie nadaja.
mnie tez energooszcedna padla po pol roku, a w qchni mam taki badziew ekocos tam z geanta po 10 zyli i swieci prawie 2 lata....
w autku mam narvy i tez odpukac od jakis 2 lat...

to pisalem ja, adasco.
sorki za aninim.

Jak to bylo?Siedzi na suficie i grozi?..Osram...Ja mam zwykle tungsram made in hungary i juz ze 3 lata do nich nie zagladalem.Pewnie jak przyjdzie odkrecic klosze to bedzie cyrk-(mam H4 od fiata)..Przedtem tez mialem Tungsram takie smieszne zolto-niebiesko-zielone.Fajnie swiecily ale do czasu az brat skasowal Lade.

No to sprawa jasna!
Sram na te żarówki!
dzięx!
Pón

niestety niektóre żarówki są do bani, ale nieraz winny jest klosz. Jeśli ze zwykłej żarówki H4 wyciskają +30% to zapewne taka żarówka ma wyższą temperaturę świecenia... Nie wiem na jakiej zasadzie, ale w toyocie którą ujeżdżam, nie działają żadne inne żarówki jak zwykłe... wszystkie + ileś %, lub większej mocy wytrzymują max dwa miesiące.

Za to do samary polecam żarówki General Electric Blueligth o mocy 55/60W. Dają bielsze światło niż standart H4. Używam ich jużod grudnia zeszłego roku i jest super.

a gdzie je dostac???

jak masz jeszcze opakowanie, to wez na zlot na wzor, oki?
i ile toto kosztuje????

ja swoje kupowałem w nortauto. para kosztowała 70pln. opakowania chyba już nie mam, ale poszukam

tanie to to nie jest....
prawie jak philipsy bluelight...
a co w komplecie? sa tez do pozycyjnch? bo w philipsach sa....

no nic. zobacze na zlocie jak siweca i pomysle...
z racji koloru autka fajnie by mi pasily niebieskawe. byle homologowane...

jak to teraz jest z montazem zarówek Xenon-owych ???

do 2107 w swietle prawa i przepisów??

Spryskiwacze już masz

kupujesz lampy z samopoziomowaniem
kupujesz zestaw przetworników,zarówki itd
mysle ze w ok 1.5-2 tys zł by się wyrobil

Ja kiedys tez sie zastanawiałem czy dałoby się założyć xenony do Ładnej
Trzeba założyć przetwornice, można próbować zaadoptować soczewki. Ewentualny problem to automatyczna regulacja wysokości. Co prawda ta regulacja to trochę ściema ( w sumie zależy od marki samochodu)
U mnie na przykład regulacja wysokości padła już kilka lat temu i niebardzo wiem jak to naprawić.

Podejrzewam,że koszt zainstalowania xenonów do Łady to jakieś 2000-2500 zł.

Edit: Grzesiek, a co to sa lampy z samopoziomowaniem??

[ wiadomość edytowana przez: krycho dnia 2005-10-09 15:36:00 ]

nie wiem na jakiej zasadzie to działa,w kazdym razie chodzi o to,zeby nie oslepiac jadących z naprzeciwka
mechanizm ten utrzymuje żarówkę poziomo do jezdni,niezaleznie od np "podskakiwania" auta na wybojach

wiem ze takie słowo zostało uzyte bodjaże w przepisach homologacyjnych dla świateł ksenonowych

jesli brak spryskiwacza, lub właśnie samopoziomowania reflektorów, to nie przejdzie badan techn.

Myslisz,ze nie przejdzie? Nie sadze. To skad tyle samochodów jezdzi z wyrezanymi ksenonami bez spryskiwaczy.
Moim zdaniem nie ma czegoś takiego jak reflektory z autopoziomowaniem.
W oryginalnie zainstalowanym xenonach jest tak,ze jest czujnik, ktory jest podlaczony gdzies tam do tylnej osi i po prostu reguluje wysokosc swiecenia.
Arsen, instalujesz xenony??

Krycho chyba sam sobie zaprzeczasz
Piszesz, że jest samopoziomujący układ, a wcześniej piszesz, że nie ma czegoś takiego

Z tego co wiem nie da sie kupic lamp z samopoziomowaniem (a tak jak napisal Grzesiek)
Z tego co wiem jest to po prostu nierealne.
Samopoziomowanie musi byc fabrycznie zainstalowane.
Wiec wcale sobie nie zaprzeczam

Kiedyś w Auto świecie pisali o montazu ksenonów, tam byly przepisy itd
pisali o samopoziomowaniu-jak już mowiłem-nie mam pojęcia na jakiej zasadzie to działa

Cytat:
To skad tyle samochodów jezdzi z wyrezanymi ksenonami bez spryskiwaczy.

Krycho-a skąd wiesz,ze te samochody mają ksenony?
moze to te żarówki z marketu za 50 zł

Grzesiek, wybacz,ale widać kto ma xenony a kto żarówki xenopodobne z biedronki.
Znam wielu właścicieli pojazdow,którzy mają xenony,a spryskiwaczy np. nie mają.

Cytat:
2005-10-09 15:56:34, krycho pisze:
Arsen, instalujesz xenony??

chciałbym albo chociaz własnie zarówki "xenonowe" i jakies dalekosiezne halogeny bo z aduzo jezdze a teraz to uz max szybko sie sciemnia:|