Jak ustawić samemu instalacje z komputerem lovato

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Bardzo bym prosil o informacje jak ustawic samemu gaz z komputerem lovato. Mam fiata brave 1,4 12v i pali 14 l na 100km TRAGEDIA Jaki interfejs kupic np na allegro i jakiego do tego urzyc softu... Albo jesli mozna to ustawic bez kabla to prosze o info.. Z gory dziekuje za pomoc

Bez kabla będzie trudno to dobrze wyregulować. Tym bardziej jeśli komp jest ustawiony na autoadaptację. Ta funkcja nie działa najlepiej (delikatnie mówiąc). Ja do niedawna korzystałem z fejsu z Viaken-a (sprzedaje też na Allegro), teraz mam zrobiony własnoręcznie (poprzedni spalił mi znajomy).
Jak już będziesz miał kabel, to przede wszystkim trzeba wyłączyć w opcjach ustawienia attuatora autoadaptację i ustawić stałe PWA np. na 75 kroków i otwarcie i zamknięcie na 50%. Teraz sprawdź jak to się ma do składu spalin (mieszanka bogata/uboga). Jeśli attuator bardzo mocno "wachluje" w obie strony i nie udaje mu się utrzymać mieszanki trzeba wyregulować parownik. Jeśli pomimo regulacji parownika krokowy "szaleje" świadczy to o jego zbyt małej wydajności, lub źle dobranym mikserze. Jeśli krokowy "zjeżdża" tylko w jedną np. uboga mieszanka, a attuator jest na max otwarty trzeba podnieść PWA np. do 85 kroków itd. Warunek: w 100% sprawna sonda lambda. A wogóle to polecam tą lekturę zasada regulacji podobna.