MotoNews.pl

Lada VTFS vs. Fiat 131 Supermirafiori

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!

Dwa dni temu kupiłem na allegro za całe 5 zyli super książke "Samochody włoskie". Jest tam opisywany między innymi Fiat 131 Abarth Supermirafiori. Podobieństwo wizualne nasuwa się samo, a jak jest z resztą? Czy ktoś z Was dysponuje dokładniejszymi opisami VTFS`ki?

Panowie mam coraz większą ochotę zrobić manewr jak Paweł(Kraków) i kupić zabytkowe autko. Moje też już wiekowe 2105 jest OK ale widziałem złote 2101 w galerii u węgrów i zachorowałem na pierwszego "żigulaka". Da się to jeszcze gdzieś dostać?
Boże takie posadzone 2101 z 2.0 to jest ...

czy jestem nienomalny?

To proste że VFTS był wzorowany na 131 Abarth - wystarczy spojrzeć na poszerzenia i spojlery. Co do danych to przede wszystkim Fiat była to A-grupa a VFTS B-grupa. Fiat miał moc ok 215 KM z tego co pamiętam a VFTS ok 180 KM Za to VFTS ważył 650-700kg a fiat 950-1020kg. Trudno w zasadzie porównywać te 2 samochody bo Abarth miał swój debiut 8 lat wcześniej a mimo to trudno ukrywać że był samochodem o wiele nowocześniejszym od VFTSa

Co nie zmienia faktu ze:

Проблеск надежды появился около двадцати лет назад, когда Стасис Брундза в Вильнюсе начал готовить знаменитые Lada VFTS, которые уже можно было противопоставить таким автомобилям, как Lancia Stratos и Fiat 131 Abarth. Но тогда же начиналась эра полного привода и турбомоторов…

A Żiguli jest najlepsze i każdy to wie

A tak w ogóle to 131 Abarth to jeden z najpiękniejszych samochodów IMO

w ogóle mam straszną słabość do starych, rajdowych Fiatów
Jak to dobrze ze Łada to właściwie Fiat

W ramach ciekawostki: taki 131 jw. ma oponki 285/30R15, nie ma miski olejowej (sucha) i jest poprostu zajebisty !!!!!!
A ja jestem chyba powalony już na tym punkcie, ale wybaczcie, jestem świeżo po lekturce o takich samochodach.

Cytat:
2003-07-05 12:43:26, ryzu pisze:
Czy ktoś z Was dysponuje dokładniejszymi opisami VTFS`ki?

Ja będę dysponował już wkrótce, bo będą na mojej stronce o modelach.
Cytat:
Boże takie posadzone 2101 z 2.0 to jest ...

Ale Ryżu powiem Ci, że 2101 fabrycznie była robiona w wersji MTX o pojemności 1,6 lub 1,8. Chyba te same silniki weszły potem właśnie do VFTS'ki. Dodam, że opisy tych modeli prawdopodobnie też znajdą się na stronce. Bo 2,0 fabrycznie nie montowali do 2101.
Aha, jak będziecie chcieli, to dzisiej walnę na forum zdjęcia tej 2101 MTX, ale to później, bo teraz piszę na innym komputerze niż zwykle i na nim nie mam tych zdjęć.

ryzu zajżyj sobie w mój profil i powiedz co ty na to?

dobry: właśnie o to chodzi: cicha woda to jest sposób na dobre autko. Taka fura jak twoja to pierwsza fura jaką "prowadziłem" mając 12 lat . I tak mi już zostało . No może nie miała 2.0
Jednak 2101 bardziej mi się podoba (to o którym pisałem).

miły: dawaj to zdjęcie. Były silnik 1,8 Lady ?

Ryżu, zgodnie z Twoją prośbą oto i zdjęcia 2101 MTX pochodzące ze strony węgierskiego klubu łady a także z czeskiej strony foltyn.cz (może być ich trochę dużo):

Dodam tylko, że Węgrzy na zlocie przywieźli chyba właśnie takiego MTX-a (oczywiście ta czerwona 2101 co była na zlocie).
Góral, Kacper - proszę Was o wyrozumiałość w związku z ilością fotek.
Konri, z tym załącznikiem to wtedy jakoś sam sobie poradzę i jakoś tam wyślę Węgrom.
Pzdr dla wszystkich.

[ wiadomość edytowana przez: mily_byd dnia 2003-07-06 15:55:35 ]

[ wiadomość edytowana przez: mily_byd dnia 2003-07-06 15:57:42 ]

wiem ze wykopalem trupa z szafy ale fiat 131 abarth to jest gr.4 i raczej lada to biedny kuzyn fiata. zawias jest calkiem inny, naped, skrzynia, szerokosc nadwozia itp to calkiem inne auto niz 2105 vfts.

Ehh 131 abarth byl zawalisty, mi sie jeszcze bardzo podoba 124 sport. Stare wloskie auta maja dusze ;]