MotoNews.pl
12Piski w Ładzie 2106 (126596/13) - PT

Piski w Ładzie 2106

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam! Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem Łady 2106. Samnochodzik się pięknie sprawuje, ale ostatnio mnie coś zaskoczyło. Podczas jazdy, bardzo rzadko, wystąpuje pewien pisk. Coś w stylu przypomnienia o włączonych światłach jak się otworzy w drzwi w nowszych samochodach. Piszczenie jest przerywane i wyłącza się po ok. 1,5 minucie. Nie przeszkadza mi to, ale jest dla mnie niepokojące, bo samochód sygnalizuje, że coś jest nie tak. Co to może być?

Trochę mało danych.Jakiego rodzaju jest ten pisk,skąd pochodzi,z przodu czy z tyłu,w jakich warunkach występuje?Bo piszczeć może np. wentylator dmuchawy nagrzewnicy,łożysko ślizgowe sprzęgła,hamulce,łożyska w kołach,gumki wycieraczek na szybie- jak widzisz,możliwości jest wiele

OT:

Koval - ta kolorowa 2106 na sprzedaż na otomoto to jest twoje auto?

Aha, nie rozpisywałem się na temat pochodzenia owych pisków, bo pomyślałem, że jest to jakiś "bajer" o którym nie wiem. Otóż, piszczenie nie może być pochodzenia mechanicznego(łożyska i te inne sprawy) ponieważ jest to dźwięk typowo elektroniczny( coś jakby budzik) i pochodzi z okolic dmuchawy na przednią szybe. Dźwięk włącza się bardzo rzadko i nie ma określonej pory. na początku myślałem, że to moje rosyjskie lusterko czołgowe które ma zegarek i takie tam inne rzeczy. Ale jak się bardziej przysłuchałem to pochodziło ono właśnie z w/w miejsca. Dzisiaj wystąpiło przy hamowaniu.

P.S Nie to nie moja Łada. Moja ma kolor kremowy, no i jest jednolity

u mnie jeszcze nie zaznalem zadnego piszczenia na szczescie odpukać

Witam
A nie jest to przypadkiem pisk wydobywający się zdmuchawy?..
te wentylatory czasem tak mają , popiszczą przestaną, potem znowu zaczną? jest to wynik ocierania się delikatnie krawędzi wiatraczka dmuchawy o obudowe. wystarczy wyłaczyc wentylator jak zacznie piszczec i masz pewnośc

Po tym opisie mi też wygląda to na wentylator.Ja też czasem to mam,zwlaszcza,że garażuję pod chmurką.Z tym,że ten dźwięk zwykle pojawia się,jak układ nie jest jeszcze dostatecznie rozgrzany i nie trwa dłużej niż kilkadziesiąt sekund,a później zanika i nie pojawia się już w trakcie jazdy.