Zużycie oleju

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,

W wyszukiwarce znalazłem mało konkretne informacje.
Samochód Lantra 1997/8 2,0. 137500km.
2500 temu wymieniony olej (lotos 5 w40). Zauwazyłem ubytek oleju 0,7l (poziom jest trochę nad min po wymianie było max). Ponoc przedtem był na syntetyku. Biały dym tylko przy ruszaniu, moc raczej w normie, LPG ustawione, bez ubytków płynu chłodniczego. Brak widocznych wycieków.
Jaka jest norma zuzycia oleju w tym wozie? Ile mozna przeboleć?
Słyszałem, że ponoć poziom oleju ustala się w tym wozie tuż ponad min i tak się utrzymuje. Czy to prawda?
Prosze o jakies sugestie.
PZDR
PGR

Witam!Accent 1.5 GS 95r 120 tys.km wymiana oleju półsyntetyk MOTUL przy stanie 16 500 tys.km brak wycieków,dymienia itp. benzyna.Stan na dzień dzisiejszy(popołudniu sprawdzane w optymalnych warunkach) nieco ponad połowę.Wydaje mi się,że nie ma jednoznacznej odpowiedzi na Twoje pytanie auta owszem mają swoje fabryczne normy spalania ale przy tych kilometrach,zużyciu i różnej eksploatacji jest trudne do określenia.Podejrzewam,że każdy inny użytkownik Twojego modelu,przy tych samych parametrach i przebiegu poda inne wyniki ubytku oleju czy też jego spalania co jest normalnym zjawiskiem. Oczywiście nadmierny ubytek jest zawsze niepokojący! Pozdrawiam !