Poszerzenia z rajdowych polonezów

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czy ktoś wie z czego były robione?? Specjalne na zamówienie do rajdówek czy z czegoś dobrane?? Próbował ktoś takie wykonać?? Są do zdobycia?? itp. itd. Ogólnie niech kazdy pisze coś na ten temat bo w wyszukiwarce nie znalazłem nic a nic.

P.S.
A wogóle to mój pierwszy post na tym forum więc witam wszystkich.

[ wiadomość edytowana przez: Strongi dnia 2005-12-13 00:34:19 ]

Czy to ten Strongi, o ktorym mysle?

Fajny post, będę obserwował...........

Cytat:
2005-12-13 00:43:11, KiLeR pisze:
Czy to ten Strongi, o ktorym mysle?

A o którym myślisz???

Cytat:
2005-12-13 23:38:11, Strongi pisze:
A o którym myślisz???

Nie wazne.
Sprawdzilem Twoj podpis na Zlosniku i jest kompatybilny - witamy kolejnego pojebanego rajdowca w krainie FSO hehe!

[ wiadomość edytowana przez: KiLeR dnia 2005-12-14 00:32:07 ]

Heh! To i ja sie dorzuce.... Czy mozna gdzies dostac poszerzenia do kanciaka takie jak byly w OBRowskich fiatach? Tak ladnie sie prezentowaly: nisko i szeroko.... Wszelkie info mile widziane

trzeba zrobić samemu.

troche styropianu, gipsu (piszę jak najbardziej poważnie), żywicy i włókna szklanego.

bardzo dużo finezji i trochę zdolności manualnych...

Cytat:
2005-12-14 13:53:27, Admiral pisze:
trzeba zrobić samemu. troche styropianu, gipsu (piszę jak najbardziej poważnie), żywicy i włókna szklanego. bardzo dużo finezji i trochę zdolności manualnych...

Jakież to proste

Albo wersja bardziej skomplikowana. Błotniki, arkusz blachy, gumówka, młotek, kowadło, palnik i mase innych pierdół.......

wycinamy ze styropianu kształt nadkola i przyklejamy go do błotnika. należy pamiętać o zabezpieczeniu lakieru.

teraz nożem czy czymkolwiek innym wycinamy ze styropianu oczekiwany kształt poszerzenia błotnika.

jeżeli już jest to czego w zarysie oczekiwalismy pokrywamy całość gładzią szpachlową i szlifujemy, aby zapewnić jak najbardziej głodką powierzchnię.

całość pokrywamy następnie grubą warstwą włókna szkalnego i żywicy. to będzie nasza forma.

po związaniu włókna z żywicą zdejmuemy całość i wyciągamy styropian z gipsem tak, aby nie uszkodzić włókna.

mamy juz formę.

pokrywamy ją pasta do podłogi lub czymś (przyp. spajka ale działa) i wypełniamy kolejnymi warstwami włokna z żywicą.

po związaniu oddzielamy dokładke od formy.

możemy taraz zmodyfikowac błotnik i zamontować dokładkę. pokrywamy wsystko szpachlą renowacyjną, szlifujemy i całosć malujemy.

bierzemy się za kolejny błotnik...

zaletą jest, że jedną formę przy delikatnym traktowaniu można wykorzystać do wykonania kilku poszerzeń.

jak będę za jakiś czas znów oś robił, to zameszczę relacje ze zdjęciami.

chyba, że ktoś będzie pierwszy.

>>> to co napisałem nie jest najlepszą czy nawet właściwą metodą na wykonanie elementów z włókna szklanego, ale zaletą jest jej prostota.
nie ponoszę żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek straty moralne czy materialne związane z zastosowaniem powyższej metody<<<

Ech, miałem z tym wyskoczyć za jakiś czas ale skoro wypłynęło...

otóż w ramach pracy dyplomowej (politechnika śląska) będę wykonywał te właśnie poszerzenia z włókna szklanego, ponadto wlot na maske również wzorowany na rajdówkach oraz spojler i listwy nad lampami od borewicza oraz spojler pod zderzak.

I tutaj mam prośbę, czy ktoś ze śląska , małopolski (jestem z olkusza) byłby w stanie udostępnić te trzy ostatnie elementy do odwzorowania na forme?
-spojler na klape boreicz
-listwa gumowa nad lampy przednie
-to samo to samo to samo tylne

będe potrzebowałtego wszystkiego w okolicy kwietnia

Cytat:
2005-12-14 00:31:27, KiLeR pisze:
Nie wazne. Sprawdzilem Twoj podpis na Zlosniku i jest kompatybilny - witamy kolejnego pojebanego rajdowca w krainie FSO hehe! [ wiadomość edytowana przez: KiLeR dnia 2005-12-14 00:32:07 ]

Zgadza się Witam

tu jest strona Guya Moerenhouta ktory oferuje takie zabawki do duzego fiata - uwaga ceny nie sa niskie

Cytat:
2005-12-14 23:51:27, Rys1977 pisze:
tu jest strona Guya Moerenhouta ktory oferuje takie zabawki do duzego fiata - uwaga ceny nie sa niskie

Faktycznie, ceny powalaja. Rozumiem, zeby byly jeszcze za co... jakosc nie wyglada powalajaco.