| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
MisiekII (S) T E L E T U B I Ś Diesel Power Drift Machine Super Turbo Burnout | 2005-08-27 13:12:36 Witam.
=>Tutaj znajduje się bardzo ciekawy artykuł w języku angielskim (a także wiele odnośników) na temat przewidywań a także faktów związanych z tym, że okres szczytowego wydobycia ropy naftowej mamy już za sobą... Pozwolę sobie przytoczyć kilka interesujących fragmentów:
=>Tutaj(Gazeta Wyborcza) znajduje się artykuł na temat ogromnych zysków spółek paliwowych w tym roku... Jeśli ktoś ma jakieś inne interesujące linki dotyczące końca ery ropy naftowej bardzo proszę je tu wklejać. Słyszałem że przy cenie 50$ za baryłke ropy opłacalne staje się uzyskiwanie jej z węgla. Czy ktoś wie więcej na ten temat? Zapraszam do dyskusji |
madzia_83 TOYOTA MANIAK Mimlowóz e9 Gardawice | 2005-08-27 20:56:32 A ja chciałam kolejne auto diesla... już powoli nie chcę. |
paniol2005 TOYOTA FRIEND Renault Scenic Ruda Śląska | 2005-08-28 12:18:16 Podobno tak.
Silnik ten już był opracowany V 7 Tu cytat Oto rozmowa pomiędzy Hitlerem i Viktorem: AH - Co zaproponowałby Pan zamiast generatorów i metod którymi dysponujemy obecnie? VS -Proszę dać mi do dyspozycji sprzęt, ludzi oraz materiały, których bym potrzebował, a w ciągu kilku miesięcy zobaczy Pan moje metody produkcji energii. Wtedy sam Pan oceni która metoda jest lepsza i ma większy potencjał? AH - Co byłoby źródłem paliwa dla Pana generatorów? VS -Woda i powietrze, one zawierają całą energię, której potrzebujemy. Ciekawe nie. Są pogłoski że patent tego silnika kupił jakiś koncern naftowy zaraz po wojnie. |
Kafar TOYOTA DRIVER Auris Warszawa | 2005-08-29 08:57:42 Ciekawy temat, szkoda że taki bolesny dla kieszeni
Silnik spalinowy jest bardzo mało sprawny-ok 40 %. Jedyną zaletą BYŁA dostepność paliwa i łatwość tankowania. Wachał bym się przed prognozowaniem ale właściciele Priusa już mogą zacierać ręce. Dla lubiących alternatywne środki napędu poleca silnik parowy. W sumie pod kotłem można palić byle czym....
Ciekawy link: KLIK |
rogacek TOYOTA DRIVER VW Ogórek/vw garbus/ ... wrocek | 2005-08-29 09:29:35 albo auto na gaz drzewny przerobić |
MisiekII (S) T E L E T U B I Ś Diesel Power Drift Machine Super Turbo Burnout | 2005-08-29 17:19:22 Cena za baryłkę przekroczyła 70$... Związane jest to z częściowym wstrzymaniem wydobycia w Zatoce Meksykńskiej, a to z koleji spowodowane jest huraganem Katrina.
Wiecej tutaj: =>BBC Polska A co do auta na gaz drzewny... Dość to ciekawe, muszę poszukać jakichś konkretnych informacji. Powiem Wam, że ten gaz z drewna powstaje naprawde Mam piec do grzania domu który wykorzystuje właśnie to zjawisko i nie powiem.. efekt spalania tego gazu jest (wizualny także)
Pozdrawiam |
looqasch T E L E T U B I Ś ![]() .... | 2005-08-29 22:19:44 Włosi to i z makaronu gaz zrobią |
MisiekII (S) T E L E T U B I Ś Diesel Power Drift Machine Super Turbo Burnout | 2005-08-29 22:28:57 Opec chce zwiększyć wydobycie o 500 000 baryłek dziennie aby uspokoić nieco sytuację na rynkach światowych.
Wiecej tutaj: BBC News Mały fragmencik:
Loogasch - dobre. To my pewnie z ziemniaków co
[ wiadomość edytowana przez: Yaryś dnia 2005-08-30 11:46:40 ] |
CzapCzap T E L E T U B I Ś | 2005-08-30 11:12:11 CNG - sprezony gaz ziemny
W zakladkach po lewej stronie jest wiecej informacji http://www.elpigaz.com/cng_slownik.htm[addsig] poprawiony link Y [ wiadomość edytowana przez: Yaryś dnia 2005-08-30 11:47:30 ] |
Golden_Flyer TOYOTA DRIVER BMW 116 Gdańsk | 2005-08-31 08:03:55 Podaję link do strony nt. słynnego holzgas
Gaz drzewny Takie zasilanie było popularne zwłaszcza w okresie II wojny światowej, gdy ze względu na duże zapotrzebowanie na paliwa na frontach brakowało go do cywiilnych zastosowań. M.in. słynny powstańczy samochód opancerzony "Kubuś" w swym pierwszym wcieleniu jako ciężarówka chevrolet był przystosowany do zasilanai gazem drzewnym... |
MisiekII (S) T E L E T U B I Ś Diesel Power Drift Machine Super Turbo Burnout | 2005-08-31 17:48:12 Bardzo ciekawa strona od Golden_Flyera
Ja ze szczególnym zainteresowaniem przeczytałem o biodieslu. Brzmi nieźle... podobne parametry.. urządzenia do produkcji domowej w internecie itd
Ale jest jedno "ale". W odnośniku ze strony do serwisu wikipedia.org (klik) znalazłem coś takiego:
No ciekawe co na to uszczelki i węże w tojkach.. Pozdrawiam |
MisiekII (S) T E L E T U B I Ś Diesel Power Drift Machine Super Turbo Burnout | 2005-09-01 11:32:09 Bardzo to prawdopodobne. Swoją drogą uszczelki też sie robi po części z ropy więc biznes się będzie nadal kręcił
Doczytałem się ze np. biodiesel praktycznie nie zawiera siarki.. to jest moim zdaniem ogromna przewaga nad obecnym paliwem. Siarka niezbyt dobrze działa na cały silnik a także sam olej smarujący... Sporo jest poradników jak zrobić biodiesla (paliwo) w domu. W sumie na próbe czemu nie... Tylko pytanie.. kto ma jakiegoś diesla na zbyciu?
Dobra Looqasch, to od dziś "strajkujemy". Ale fajne uczucie |
looqasch T E L E T U B I Ś ![]() .... | 2005-09-01 12:14:02 Niedawno czytałem artykuł, że gdyby każdy samochód tylko w USA spalił o 5% mniej paliwa to koncerny naftowe straciłyby w ciągu roku ok 70 miliardów dolarów.
A co by było gdyby taki strajk zorganizować w całym kraju na kilka miesięcy Może by w końcu zrozumieli kto jest górą i ceny by zmalały |
MisiekII (S) T E L E T U B I Ś Diesel Power Drift Machine Super Turbo Burnout | 2005-09-01 16:04:21 USA wciągają 1/4 całkowitej ilości ropy jaka jest w "obiegu"...
W ostatnich wiadomościach (chyba BBC) pokazywali, że ceny paliw w stanach dość podskoczyły. Wypowiadali się nawet kierowcy, którzy mówili, że stają na granicy opłacalności wykonywania swoich zawodów ... że koszt użytkowania samochodu stał się ogromny. Pokazywali informator o cenach paliw na jakiejś stacji z logo Mobila.. 3,23$ za galon co daje 0,85$ za litr (2,80zł)
Ja zdaje sobie sprawę, że paliwo u nich podrożało, ale w stosunku do cen w wielu innych krajach (a także zarobków) .. bajka
Pozdrawiam [ wiadomość edytowana przez: MisiekII dnia 2005-09-01 16:28:45 ] |