Ile w końcu oleju do x20xev?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jak w temacie, chodzi o to że gdy zmieniałem olej w silniku to kupiłem jak do większości samochodów (nie bez przyczyny większość jak nie wszyscy producenci olei pakują go w 4 litrowe opak.!)4 litry oleju na wymianę, jednak podczas wymiany 4 okazała się za mała! Później dostrzegłem kartkę informacyjną z holenderskiego serwisu firmy Mobil o przebiegu do nast. wymiany i na niej zaznaczone było "6 liters"?! i rzeczywiście tyle weszło do maxa na bagnecie, jednak dziwne to jest bo jak sprawdziłem dla tego silnika w książce serw. to powinno wejść 4,5 l. O co tu chodzi..?

Cezik:
kilka dni temu wymienialem olej z filtrem. w ksiazce samochodu jest napisane, ze wchodzi 4.5L. tyle mi wlali i bylo powyzej max. wiec trzeba bylo troche spuscic. w sumie weszlo mi ok. 4L. piszesz, ze wlales 6L co wydaje mi sie b. dziwne. zobacz czy masz wlasciwy bagnet (oryginalny jest z pomaranczowa koncowka o oznaczeniu fabr. GM 90 499 304). tyle moge doradzic.

robert

Cytat:
zobacz czy masz wlasciwy bagnet (oryginalny jest z pomaranczowa koncowka o oznaczeniu fabr. GM 90 499 304). tyle moge doradzic.

A jak masz niewłaściwy, to go wbij w nerkę poprzedniemu właścicielowi. Bo pewnie do tego służy

To nie do końca pełna prawda - ja też kilka dni temu wymieniałem i weszło 5l na 1/2 maxa.
Mechanik twierdzi że od któregoś roku (moja jest '97) dawali inne (aluminiowe) miski i do nich wchodzi więcej niż 4l jak do wcześniejszych..
Tak więc nie wbijaj może nikomu tego bagnetu .
Pozdrowienia

faktycznie dziwne ja mam identyczną furmanke 2.o i wlewam 4.6 litra

Cytat:
2004-08-28 12:19:25, dydek pisze:
To nie do końca pełna prawda - ja też kilka dni temu wymieniałem i weszło 5l na 1/2 maxa.
Mechanik twierdzi że od któregoś roku (moja jest '97) dawali inne (aluminiowe) miski i do nich wchodzi więcej niż 4l jak do wcześniejszych..

Ja również ostatnio zmieniałem i weszła równa 5-tka do połowy stanu bagnetu - a moja omka jest 94 rocznik - może miska jest jeszcze z wersji A?

pozdrawiam!

Tia...
A mi ledwo weszło 4 litry, a pojazd mam z 95r. Jak wam udało się wlać więcej? Po wygrzaniu silnika i po dolewce wyszło mi jakieś 4.1 litra przy napełnianiu do górnej kreski.

Cytat:
Jak wam udało się wlać więcej?

Czary bracie, czary......

Może wlewajacy miał zeziora i nalał obok korka ???
No chyba że to rzetelny mechanior i odlał coś dla siebie.

do mojej omki z 94 wlalem 4l i bylo ponad max!!

moze to zalezy od tego ile zostaje w zakamarkach silnika

i czy olej byl odsysany czy spuszczany przez korek spustowy??

ale macie problemy, no no, będzą z was mechanicy jak złoto ,
lepsi niż aptekarze, odmierzycie menzurką, coby nawet nanolitra nie zmarnować

chcialem dolozyc swoj kamyczek do tego ogródka - a raczej literek,
[choc temat stary - ale dla przyszlych poszukiwaczy sie przyda ]
ma X20XEV produkcja: grudzien 1997,
dwa razy zmienialem olej - i za kazdym razem wchodzilo 5,5 litra
[ostatni raz dzisiaj i nie chce byc inaczej]

sprawdze jeszcze jutro rano jak odstoi swoje,
ale wg bagnetu jeszcze troche by weszlo

PS
Cytat:

JanuszGnitecki
ale macie problemy, no no, będzą z was mechanicy jak złoto ,
lepsi niż aptekarze, odmierzycie menzurką, coby nawet nanolitra nie zmarnować

tu chyba nie o to chodzi (aptekarze, nanolitr) a raczej o to ile kupic, zeby dobrze byc przygotowanym

ja też mam 2.0 i oleju weszło 5L i mam na 1/2 max

czesc mam silnik 2.0 16V X20XEV...wlalem 5 litrow i jes 1/2 maxa...
sprawdzcie jak wkladacie bagnet!
grawerk ado siebie w innym przypadki bagnet nie wchodzi dokladnie[blokuje sie na dole a reszta bagneta ugina i mozna go docisnac...wydaje sie wtedy ze jest dobrze wlozony ale to nie jet prawda ...pomiar wyjdzie o 2-3 mm mniejszy...]

pamietajcie grwerka do siebie i bedzie git !

savvy

Nie nawidze odgrzewanych kotletów

a ja nie mam pojęcia ile sie wlewa bo ciągle tylko dolewam
a może by tak poszperać panowie w archiwum??
było!

savvy, ale trupa wygrzebaliście

az wytrzymac nie mozna ... ale smród

Ja po spuszczeniu oleju i krótkiej wykapance wlałem 4,5 literka i mam pół stanu łod kreski do kreski w połowie i wyszło tak jak było napisane w instrukcjone.

Ja po spuszczeniu oleju i krótkiej wykapance wlałem 4,5 literka i mam pół stanu łod kreski do kreski w połowie i wyszło tak jak było napisane w instrukcjone.