Cytat:
|
2008-02-07 04:37:57, GaznikWrb pisze:
posiadam silnik dohc 1,6 o średnicy cylindrów 80mm. typ 132A 000. silnik w stanie agonalnym- do remontu, to duże koszty. nie znając jego mocy i momentu , mam wątpliwości, co uzyskam. w tej chwili jeżdżę na silniku ohv 1,6 który sam remontowałem- pracuje idealnie. wydawanie kasy, tylko dla większej kultury pracy nie jest logiczne. jednym z problemów z jakimi się już spotkałem, jest totalny brak konkretnych publikacji. pytałem w wielu księgarniach, nic nie ma, absolutnie nic, nawet na zamówienie. czy któryś z Szanownych kolegów posiada dane tego silnika i mógłby się ze mną nimi podzielić? mój numer GG: 9894820.
|
|
Produkowany i montowany w 132 72-77 Montowany też w 125pMC - i to jedyny słuszny silnik do repliki MC!
98KM/6000, 129Nm/4000 śrxskok = 80x79,2 = 1592ccm st sprężania 9.0
Mam taki po strzale paska rozrządu. Powoli go kompletuję.
Jeśli chodzi o jakieś dane naprawcze - Musze poszperać w domu.
BTW można zrobić remont na tłokach od poldka 1.6. Też mają 80mm i są dostępne w lepszej cenie. Są też dużo lżejsze. Pozostaje przeróbka ich denek - podcięcia na zawory i splanowanie bloku - jest różnica odległości sworzeń-denko. Acha. średnica sworznia chyba taka sama.
Jeździłem z tym silnikiem w PN caro. Pomimo ze miał ciśnienie po 8 atm śmigał jak wsciekły. Porównam go do rovera tyle że on ciągnie od samego dołu. Przyjemny silniczek. Chce go zapodać kiedyś do swojego 125p.
-----------------
"Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz.
To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat.
Fiacior mój to jest to, kocham go..."