Kopułka czy kable.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Doradźcie co wybrać.
Muszę wymienić kopułkę bo stara jest w takim stanie, że dziwię się że autko jeszcze mi odpala.
Kupiłem jakiś czas temu nową.Zaraz po wyjściu ze sklepu przymierzyłem i wyglądało że jest taka sama.
Niedawno zabrałem się za wymiane i okazało się że jednak się różni zaciskami na kable i nie podepnę do niej obecnych kabli, a że kupiłem ją z miesiąc temu, nie da się już jejwymienić na właściwą.
I mam teraz zagadkę, co zrobić.Kupić nową, koszt ok 50zł + ok 20za palec czy kupić nowe kable, koszt ok. 150 zł.
Te które mam są dobre, nie zauważyłem skaczących iskierek, choć wiem że są to oryginalne kable, napis na nich to YAZAKI 1993, a autko jest włąśnie z tego roku.
Doradźcie co lepsze.Kopułka wyjdzie taniej ale może czas na nowe kable, chociaż te 150 zł (tyle krzyknął mi gość w sklepie za ponoć oryginalne japońskie) to pewnie cena minimalna jak za dobre kable.
Jeżdżę na gazie.
Pozdrawiam

Jak kable są dobre, to bym ich nie ruszał.
Pozdro.

Cytat:
2005-12-27 09:38:54, Perzan pisze:

...i bym poszedł do sklepu Jc i zakupil kopulke YEC plus palec tez YEC-a w sumie wszystko powinno sie zamknac w 50 paru zlotych.

Ja jestem juz dawno po wymianie w/w sprzetu i jestem zadowolony
Kable to raczej only orginal-y zwlaszcza przy gazie, nie chodzi tu o jakosc materialow choc i tak jest ona wyzsza niz zamiennikow ale podobno o stala rezystancje czy cos w tym stylu.
Np. stare grenady (fordy) podobno za cholere nie chca jezdzic jak nie maja orginalnych motocraftow ))))

Cytat:
Wysłany: 2005-12-27 09:38:54
Pozdro.

Śledząc inne tematy związane z kablami WN, odpowiedzi Perzana byłem prawie pewien

I tak też myślałem zrobić.Chciałem się tylko upewnić co lepsze bo kable chyba tez mają jakąś tam swoja żywotność.Czytałem gdzieś na jakims forum, że z czasem ich rezystancja maleje i nawet jak nie ma przebić to dobrze jest wymienić.

Ale skoro są dobre to nie będe ich ruszał. Łatwiej trafić dobrą kopułkę niz dobre kable (chyba).
Z resztą chyba jakość kopułki nie ma tu chyba tak dużego znaczenia jak jakość kabli.
Pozdrawiam

Masz XLI i jednostke 2EE z 1993r. ?

Jesli tak to znalazlem chyba twoje nambery czesci to mozesz sobie zadzwonic i zapytac do ASO przez ciekawosc ile co kosztuje.
Kopulke to wg. EPC masz od 1991.06r-1996r.01roku
A jej numer to 19101-11300.

Do mnie kosztuje ok 350zl....)

Palec ten sam co do 1E i 2EE model rocznikowy 1991.12-1996.01r.
Twoj numer czesci 19102-16010.

Do mnie ok. 50zl

Kabelki silniczek 2EE, namber: 90919-22329

Do mojego nie dzwonilem bo nie mialem potrzeby a rezystancji na razie nie chce mi sie zmierzyc, to znaczy sciagac kopulki i podlaczyc mierniczek

No i swieczki to chyba sie oplaca kupic

Do XLI i Si wchodza DENSO W14EXR-U, silnik 2EE a do powozów STD i GLI 16-tki.

pozdrowka

Aha jakby kto chcial nowki swieczki DENSO 20-tki (przejechane moze 200-300km) to tanio oddam w dobre rece bo kiedys ktos mi takie zalozyl ale w pore sie zorentowalem ze do mojego silniczka to inne wchodzą

Witam

Kitza ja przerabiałem to samo z kopułką i palcem co Ty. Kupiłem w JC firmy chyba YEC i też patrzałem na kształt a nie na mocowanie kabli. Więc radzę kupić włąściwą kopułkę i palec, bo ten palec z kopułki "niewłaściwej" nie bardzo pasuje (ma inny kształt i haczy o elementy w aparacie zapłonowym - sprawdzałem u siebie). Ja miałem tyle szczęścia, że wymieniałem tego samego dnia i jak się skapnąłem że nie pasuje to wymieniłem bez problemu. Okazuje się że do naszych silniczków były dwa rodzaje aparatów zapłonowych. Jak ja kupowałem to zestaw prawidłowy (kopułka-palec) był o 10-15 zł droższy o tego drugiego i kosztowało ok. 75 zł jak mnie pamięć nie myli.
Co do kabli zapłonowych to u siebie miałem te same co Ty ale z rocznika 1990. Niestety musiałem wymienić, bo miałem trzaski w głośnikach jak chodził silnik, a po wymianie jak ręką odjął.

Pozdro

Cromm, dokładnie taki silniczek.1,3 XLi 2E-E z 1993r.
Dzięki za wyszukanie numerów ale chyba z usług ASO nie skorzystam
Co najwyżej wpadnę może do nich po świeczki bo już kilka razy czytałem, że to podobno wychodzi u nich taniej
A czas chyba juz na zmianę bo na tych któr mam - Iskra, zrobiłem już jakoś ponad 15kkm.
Ale postaram się zadzwonić i z ciekawości spytam o ceny

marcinstarletka, dzięki za informację.Zastanawiałem się właśnie dziś czy palec też kupić czy nie.Teraz już wiem
Fakt, ta kopułka z haczykami jak i kable do tej kopułki, są droższe od kopułki i kabli bez haczyków.

Mam tylko nadzieję że po kupnie kopułki nie okaże się, że jednak kable też trzeba wymienić

Pozdrawiam