MotoNews.pl

Jaki rocznik cromy??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
Mam pytanko jak w temacie. szukalem na forum ale nic, napisalem tez w innym temacie ale bez odzewu... takze jezeli uzyskam odp. to mozna to skasowac.

Ktore silniki z cromy turbo mialy natrysk na denka ale nie mialy walkow w bloku?? chodzi o rocznik ew. nr silnika, bo wiadomo przy zakupie sie nie rozbiera tego
pozdrawiam.

Nie jestem pewien ale watpie zeby ktores mialy. z tego co wiem to tylko turbo mialo natrysk a te byly z walkami(tak mialem w lancii delcie). Jednak to nie jest pewnie na 100%.Mozesz podumac sam nad zalozeniem takich natryskow ale koszt jednego nowego "wtryskiwacza" to okolo 100zl no i dochodzi obrobka bloku u slusarza. naturalnie nalezy troche przerobic tloki bo musi byc na nich podciecie na te rurke.
Tak przy okazji to znasz moze Tomka Czoka? zdaje sie ze jest z Czrnowąsów

czesc walezy. tak przy okazji to jestem jego bratem i ciebie tez mialem okazje poznac m.in. na ance jak startowales 131. a co do tego bloku z cromy to w jednym temacie sa zdiecia ze skladania takiego silnika i byl to blok z cromy z natryskami ale bez walkow.
Oczywiscie mialem od poczatku na mysli crome turbo

[ wiadomość edytowana przez: andy_c dnia 2006-12-14 11:04:22 ]

Z tego co sie dowiedziałem od jednego speca, to bloki bez wałków wywazających byly stosowane do 1986roku .Jak rozpoznac ten z natryskiem oleju na tloki niestety nie wiem

pierwsze themy turbo nie miały wałków balansujących, natrysk na denka miały z korbowodów.

Zeby uniknąć problemów z wałkami wyrównoważającymi można zastosować blok z Cromu Turbo i.e.: typy 154A2.000, 834C.146 i 154C4.046. Brak w nim wałków ale są dysze natrysku na tłoki

http://motonews.pl/forum/?op=fvt&t=22488&c=61&f=12

I o taka konkretna odpowiedz mi chodzilo. dzieki wielkie Michallodz za ten link. jakos go nie moglem dopatrzec... no to szukamy dawcy pozdrawiam

silnik cromy jest swietnym rozwiazaniem .... polecam... sa tez problemy .... i to jakie!!!! obecnie moje auto jezdzi za granica i cieszy sie zainteresowaniem wielu warsztatów.... mój koszmar to trakcja........